Ocjenjivanje pješadije po NATO standardima u septembru

Jedinica primijenjena znanja provjerila u praksi 2012, kada su njeni pripadnici bili angažovani u misiji ISAF u Avganistanu
16 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 15:58h

Vojska Crne Gore (VCG) privodi kraju pripreme za ocjenjivanje pješadijske čete po NATO standardima, koje će biti realizovano u drugoj polovini septembra uz prisustvo eksperata Alijanse, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Uz puno uvažavanje svih ostalih, mnogobrojnih aktivnosti koje su prethodnih godina učinjene na primjeni ovih standarda u VCG, priprema pješadijske čete iz Nikšića se može uvrstiti u sami vrh prioriteta ili čak ocijeniti kao najvažnija aktivnost“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da se na tom zadatku zvanično počelo raditi 2009. godine, dok se sa odabirom kadra i opremanjem počelo znatno ranije.

„Svake protekle, počevši od 2009. godine, činio se po jedan ’odlučan korak’. Oni su izvođeni propisanom dinamikom i u skladu sa jasno definisanim procedurama. Naravno, počelo se od prvog ’odlučnog koraka’ na nacionalnom, a već sljedeće godine na NATO nivou“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je 2012. godine jedinica primijenjena znanja provjerila u praksi, kada su njeni pripadnici bili angažovani u misiji ISAF u Avganistanu.

„Te godine nije sprovođeno zvanično ocjenjivanje, ali su nadležne starješine ISAF komandi angažovanje vojnika te jedinice ocijenili najvišim ocjenama“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, ovih dana je u širem rejonu Pljevalja, na vojnom poligonu, jedinica izvela logorovanje i u tom okviru i završne pripreme za najviši nivo ocjenjivanja operativnih sposobnosti po NATO standardima.

„Okolnosti za realizaciju zadatka su modelovane kako bi jedinica bila upotrijebljena u što realnijim uslovima koji prate krizu. Pritom se posebno vodilo računa o pravilnoj primjeni svih propisanih procedura u postupcima jer će se jedino tako, na predstojećem ocjenjivanju, dobiti potrebni sertifikati o osposobljenosti pojedinaca i jedinice“, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, komandni kadar VCG nastoji da svakom detalju u pripremi za ocjenjivanje posveti dužnu pažnju svim segmentima, jer potrebu za takvim odnosom nameću savremene operacije.

Pripadnici pješadijske čete su, pored poznavanja vojničkih propisa i postupaka, dužni da poznaju i primjenju propisa iz oblasti poštovanja ljudskih prava u operacijama, zaštite životne sredine i međunarodnog ratnog prava.

U toku logorovanja su, kako je saopšteno, osim pripadnika pješadijske čete, angažovani i drugi delarisani sastavi Vojske, čime se na praktičan i najbolji način vrši primjena NATO standarda i ispunjenje partnerskih ciljeva.

„Ocjenjivanje pješadijske čete za izvođenje operacija po najvišim NATO standardima biće realizovano u Crnoj Gori u drugoj polovini septembra, uz prisustvo NATO eksperata iz ove oblasti“, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: