Ljetnja škola nauke od nedjelje na Ivanovim koritima

Školu su pohađali najbolji učenici generacije, a na kampu su učestvovali profesori sa istaknutih naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard..
105 pregleda 0 komentar(a)
Ljetnja škola fizike i matematike, Ivanova korita, Foto: Danijela Lasica
Ljetnja škola fizike i matematike, Ivanova korita, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 15.08.2014. 13:31h

Ljetnja škola nauke biće organizovana na Ivanovim Koritima, a talentovani učenici imaće priliku da, predavanjima, radionicama i aktivnim samostalnim radom, upoznaju dostignuća i izazove savremene nauke.

Fondacija za promovisanje nauke (Prona) sedmi put organizuje Ljetnju školu nauke, od 17. do 23. avgusta.

“Tokom prethodnih šest godina, školu su pohađali najbolji učenici generacije, a u pokušaju da na Lovćen prenesu atmosferu sa fronta moderne nauke, na kampu su učestvovali profesori iz Crne Gore i sa istaknutih naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard, MGU Lomonosov, Univerzitet u Tokiju, Vajsmanov institut, Rusku akademiju nauka”, kaže se u saopštenju.

Ljetnju školu nauke otvoriće ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Fondacija Prona Ljetnju školu nauke organizuje pod pokroviteljstvom Skupštine Crne Gore, a partneri na projektu su Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo odbrane, a prijatelji Evropska komisija/Horizont 2020 i Radio klub.

Kako je saopšteno, namjera Prone je da popularizacijom nauke i saradnju sa naučnicima iz svjetskih naučnih centara, doprinese razvoju Crne Gore kao društva obrazovanih i kreativnih, smatrajući da je to najbrži put da mala zemlja nađe svoje mjesto u društvu prosperitetnih.

”Kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume i aktivni samostalni rad, filmove i panel diskusije, talentovani učenici imaju priliku da upoznaju posljednja dostignuća i izazove savremene nauke”, kaže se u saopštenju.

Neke od tema u programu Kampa su ICT rješenja za e-Crnu Goru, Obnovljivi izvori energije, Ekonomija životne sredine: Zašto su nam bitna zaštićena područja, Vrijeme – šta je to i možemo li ga usporiti ili ubrzati, Spoljašnji i unutrašnji pogled na ličnost, Ljubiteljska posmatranja neba, Bezbjedna hrana – kvalitetniji i zdraviji način života i Ljudska prava – borba za ljudsko dostojanstvo.

Među temama su i Menadžment sistemskog rizika poslije globalne finansijske krize – Teorija mreža, Vorteksna stanja u mezoskopskim sistemima, Računarstvo inspirisano biologijom, Profilisanje i Aldijanin čvor, Osnovi kriptografije, Studije u inostranstvu, Nauka, inovacije, razvoj, Zašto treba proučavati istoriju.

”Biće organizovana sportska takmičenja, šetnje po Lovćenu, izlet do mora, a za večernje sate predviđene su filmske projekcije i različite grupne aktivnosti. Posebna pažnja biće posvećena širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem modelu održivog ekološkog razvoja”, navedeno je u saopštenju.

Svi polaznici kampa će učestvovati i u akciji pošumljavanja na odobrenoj lokaciji u Nacionalnom parku Lovćen.

Bonus video: