Mugoše Miomira molili da grade

U zahtjevu ne piše da se na parcelama koje su pomenuli već nalazi poluizgrađena kuća, koja nema građevinsku dozvolu
223 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 19:21h

Podgoričanin Zoran Mugoša, nekadašnji tjelohranitelj funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, zatražio je 9. novembra prošle godine od Glavnog grada da bivši kompleks "vojne ekonomije" u Donjoj Gorici dobije namjenu građevinskog zemljišta, kako bi na njemu mogle da se grade kuće.

Na desetine hiljada kvadrata nekadašnjeg kompleksa Jugoslovenske narodne armije (JNA) u tom podgoričkom naselju vraćen je članovima nekoliko porodica Mugoša, kao poljoprivredno zemljište, dok ostale podgoričke familije koje polažu pravo na zemljište koje je koristila vojska na povraćaj čekaju godinama.

Među imenima osoba, kojima je vraćena nekadašnja imovina JNA, je i bivši gradonačelnik Miomir Mugoša (2.484 kvadrata). On je bio na čelu Podgorice kada je upućen zahjtjev za izmjenu DUP-a.

"Vijesti" posjeduju dokument kojim Zoran Mugoša, negov stric Slobodan, rođaka Olga Pavićević, rođena Mugoša i još dvije osobe od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora traže da se DUP Donja Gorica izmijeni.

"Molimo da isto proglasite građevinskim zemljištem, s obzirom da je oko predmetnih parcela planirana izgradnja porodičnog stanovanja i izgrađeno je dosta stambenih objekata", piše u zahtjevu Mugoša.

U njemu ne piše da se na katastarskim parcelama koje su pomenuli već nalazi poluizgrađena kuća, koja nema građevinsku dozvolu.

Preinačenjem poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, kuća bi mogla da dobije građevinsku dozvolu, a zemljištu znatno poraste vrijednost. Još nije poznato da li je i kako Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada odgovorio na zahtjev Mugoša.

Podgorička Uprava za nekretnine 14. decembra 2007. godine donijela je rješenje da se tri člana porodice Mugoša - Slobodan, njegov brat i Zoranov otac Risto Mugoša i Olga Pavićević, rođena Mugoša, upišu kao vlasnici zemlje od 17.336 kvadrata i dvije pomoćne zgrade od 190 kvadrata izgrađene na tom zemljištu.

Kasnijom diobom Zoran Mugoša postao je vlasnik većeg dijela te imovine. Rješenje, koje je potpisao tadašnji načelnik Uprava za nekretnine - Područna jedinica Podgorica Veselin Janković, donijeto je na osnovu Zahtjeva za preuzimanje podataka iz katastra zemljišta (KZ) u novi katastar nepokretnosti (KN), koji je Slobodan Mugoša podnio nekoliko mjeseci ranije.

Mugoša je taj zahtjev podnio na osnovu rješenja o povraćaju poljoprivrednog zemljišta Direkcije za nekretnine iz 23. 11. 2000. godine. Prema njihovim tadašnjim tvrdnjama, ta zemlja je eksproprisana njihovoj pokojnoj majci Ljubici Mugoši 1954. i 1955. godine.

Povraćaj nekadašnje imovine JNA na teritoriji opštine Podgorica godinama bezuspješno traže porodice Bracanović, Vujošević, Mijač, Dečević, Popović, Boljević...

Za Mugoše važe posebna pravila

Predsjednik podgoričkog Udruženja za vraćanje i za štitu privatne svojine Veselin Uskoković kazao je da je Uprava za nekretnine prihvatila zahtjev Mugoša da iz katastarskog operata (KZ), koji je prestao da važi još davne 1999. godine, preuzme podatke i vodi postupak za upis svojine podnosioca zahtjeva, iako u praksi u svim drugim slučajevima stranke upućuje da to pravo ostvare preko nadležnih sudova Crne Gore.

"U svim takvim slučajevima, govorim na osnovu mog iskustva, Uprava za nekretnine odbija takav zahtjev kao nedozvoljen i stranku upućuje na postupak pred redovnim sudovima. O takvim slučajevima postoje pismeni dokazi. U ovom slučaju riječ je o očiglednom selektivnom postupanju", rekao je Uskoković "Vijestima".

Bonus video: