Otkupa voća i povrća nema ni ovog ljeta

Proizvođači tvrde da nijesu iznenađeni što neće biti otkupa, s obzirom da je usred sezone potpisan ugovor o zakupu hladnjače između “Plodova” i “Volija”
304 pregleda 1 komentar(a)
pijaca, voće i povrće, Foto: Vesko Belojević
pijaca, voće i povrće, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.08.2014. 14:57h

Poljoprivrednici ni ove godine ne mogu računati na otkup proizvoda, jer će sezona biti završena prije nego što se adaptira hladnjača u Matagužima.

Preduzeće “Voli”, koje je zakupilo hladnjaču “Plodova” u Matagužima, najvjerovatnije će, prema informacijama “Vijesti”, otkupljivati agrume i južno voće, nakon što povećaju kapacitet hladnjače na 1.500 tona.

Marketing menadžerka “Volija” Olivera Šuškavčević rekla je da se pripremaju za otkup, ali da će preciznije informacije saopštiti naknadno.

Izvršni direktor “Plodova” Vojislav Đurović precizirao je da su u toku radovi na proširenju kapaciteta hladnjače, istakavši da bi posao trebalo da budu završen za petnaestak dana.

On je rekao da je ovogodišnja poljoprivredna sezona pri kraju, što se tiče glavnog grada, ocijenivši da je bila loša i po kvalitetu i po kvantitetu. Proizvođači tvrde da nijesu iznenađeni što neće biti otkupa, s obzirom da je usred sezone potpisan ugovor o zakupu hladnjače između “Plodova” i “Volija”.

Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Malesije Smailj Čunmuljaj kazao je da su od tog posla imali velika očekivanja, ali da se ispostavilo da već drugu godinu zaredom “Plodovi” nijesu ništa uradili po pitanju otkupa.

"Sezona je 'otišla', a rezultati su očajni za poljoprivrednike što se tiče plasmana. Nadam se da otkup neće biti selektivan, kao što je ranije bilo slučajeva, jer bi to dovelo do još veće krize”, kazao je Čunmuljaj.

“Voli” je zakupio hladnjaču i zemljište od oko 47.000 kvadrata sa elektro viljuškarom, agregatom i kalibratorom za voće i povrće. Ugovor, vrijedan 300.000 eura, potpisan je početkom jula na pet godina, sa mogućnošću produženja.

Vlada ne radi kako treba

Poljoprivrednik iz Zete Vesko Kažić ocijenio je da je veoma loše što neće biti otkupa, jer postoji višak proizvoda.

“I cijene su loše, pa se poljoprivrednicima ne isplati ni da rade. Cijene đubriva, sjemena i goriva su visoke... Mislim da Ministarstvo poljoprivrede ne radi kako treba, jer nema subvencija, ili se daju trgovačkim lobijima”, istakao je Kažić.

Bonus video: