Ribnica teče i ljeti: Preživjela od julskih kiša

"Žao mi je što je korito rijeke ove godine puno smeća i zapuštenije nego prethodnih godina”
217 pregleda 7 komentar(a)
Ribnica, Foto: Vesko Belojević
Ribnica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.08.2014. 06:14h

Iako niko od sugrađana juče nije mogao da se sjeti kada je posljednji put Ribnica tekla i u avgustu, hidrolog Darko Novaković smatra da to što ima vode u njenom koritu i nije ekstreman slučaj.

Novaković, međutim, nije mogao da se sjeti kada se posljednji put desilo da rijeka ne presuši tokom ljeta, kao ni stariji sugrađani iz Stare varoši koji, pak, tvrde da se to nije dogodilo godinama, čak i decenijama.

“I ranije se dešavalo da u avgustu ima vode u Ribnici, ali ne mogu da vam kažem kada se to posljednji put dogodilo. Na Ribnici i Cijevni nemamo mjerne stanice, tako da ne možemo da radimo uporedne analize vodostaja, pogotovo ne po godinama.

Na Ribnici su mjerne stanice polomljene još prije 20 godina, a na Cijevni ima više od 10 i od tada nismo postavljali nove jer su skupe”, kazao je Novaković “Vijestima”. Korito Ribnice bilo je suvo prošlog ljeta, a voda je potekla tek 1. oktobra, nakon dvodnevnih obilnih padavina. Još drastičniji primjer dogodio se 2011. godine, kada je korito Ribnice bilo suvo čak do 4. decembra, o čemu su “Vijesti ” tada pisale.

Meteorolog Branko Micev tada je kazao da su vodostaji rijeka bili na najnižem nivou u posljednjih pola vijeka, zbog ekstremno male količine padavina te godine... Branko Milatović nije mogao juče da se sjeti kada je Ribnica posljednji put tekla i u avgustu, iako, tvrdi, dugo živi u Staroj varoši.

“Prošlo je dosta godina od tada, ali ne bih mogao da sa sigurnošću tvrdim kada je to bilo. Znam samo da nije čest slučaj...

Žao mi je što je korito rijeke ove godine puno smeća i zapuštenije nego prethodnih godina”, kazao je Milatović. Podgoričanin u osmoj deceniji života rekao je da se dešavalo i prije da Ribnica teče tokom cijelog ljeta, ali da to odavno nije bio slučaj. “Vrela ljeta protekle decenije uticala su da u koritu Ribnice dugo nije bilo vode sredinom avgusta.

Ne mogu da se sa sigurnošću sjetim kada je to bilo posljednji put, ali sam za vikend bio na Fundini i iznenadio se kada sam vidio da teku potoci kod starog mlina. Imam dosta godina, ali to ne pamtim”, kazao je.

Rijetkost da na Sastavcima ima vode posljedica je i obilnih padavina u julu, kada je, prema podacima meteorologa, palo tri puta više kiše nego što je uobičajeno.

Nivo Cijevne kao ranijih godina, ali je voda hladnija

Ljubitelji Cijevne i vodopada Nijagara smatraju da je vodostaj rijeke na nivou prethodnih godina, ali da je voda hladnija nego obično. “Dolazim svake godine tokom ljeta...

Nivo rijeke je otprilike isti kao prethodnih godina, ali je voda zato hladnija... Prilikom ulaska u vodu brže se osvježimo, ali zato manje vremena m ožemo da se kupamo”, kazao je juče Čedomir Vučković . On smatra da je potencijal Cijevne nedovoljno iskorišćen u turističke svrhe i ističe da su zelena boja i čistoća vode najbolja reklama za svakog turistu

Bonus video: