UN i Uprava za mlade i sport predstavili vebsajt posvećen mladima

Vebsajt će pružati mladima informacije o mogućnostima za njihov lični i profesionalni razvoj, kao i uključivanje u procese donošenja odluka
0 komentar(a)
mladi, omladina, Foto: Shutterstock.com
mladi, omladina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.08.2014. 12:06h

Predstavnici Sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori i Uprave za mlade i sport predstavili su danas vebsajt za mlade, koji će toj populaciji pružati informacije o mogućnostima za lični i profesionalni razvoj.

Povodom obilježavanja Dana mladih, predstavnica Kancelarije za koordinaciju UN sistema, Jelena Miljanić, predstavila je vebsajt posvećen pitanjima mladih, koji je pripremljen u okviru projekta "Sebi želim".

Vebsajt će pružati mladima informacije o mogućnostima za njihov lični i profesionalni razvoj, kao i uključivanje u procese donošenja odluka.

Miljanić je kazala da će sajt nuditi i mentorsku podršku mladima, koju će pružati mladi, ali i stručnjaci iz različitih oblasti bitnih za mlade.

"Sajt će takođe pružati informacije o omladinskoj politici na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i bitnim akterima u ovoj oblasti", kazala je Miljanić.

Zajednički projekat sa UN

Kampanja "Sebi želim" dio je zajedničkog projekta UN za osnaživanje mladih, koji realizuju agencije UN u Crnoj Gori u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Upravom za mlade i sport, a cilj projekta je osnaživanje mladih u oblastima zapošljavanja i participacije.

Miljanić je objasnila da je polazna osnova za vođenje kampanje "Sebi želim" bilo istraživanje o stavovima i zanimanjima mladih.

To istraživanje je, kako je rekla, pokazalo da većina mladih za deset godina želi siguran posao.

Većina mladih želi siguran posao

"Ono na šta smo se bazirali kasnije tokom kampanje je jedan podatak koji pokazuje da većina mladih upitanih kako vide sebe za deset godina, odgovara da za sebe žele siguran posao", rekla je Miljanić.

Ona je kazala da je bilo "šokantno da je to glavna aspiracija mladih".

"Kroz kampanju smo htjeli da motivišemo mlade da razmisle malo dublje o tome šta za sebe žele, ali i da ih navedemo da razmisle o načinima na koje bi to ostvarili", kazala je Miljanjić.

Ciljna grupa - mladi sa sjevera

Ciljna grupa projekta su, kako je rekla, mladi na sjeveru Crne Gore.

Miljanić je saopštila da je kampanja okupila više od 250 mladih iz devet gradova sa sjevera, koji su imali priliku da se na motivacionim događajima informišu i motivišu da prepoznaju svoje potencijale, kao i da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju.

Motivacioni događaji su organizovani u Beranama, Pljevljima i Bijelom Polju.

Miljanić je najavila ljetnji kamp koji će okupiti mlade sa sjevera Crne Gore u cilju pružanja podrške za ispunjenje njihovih aspiracija u oblasti preduzetništva, zapošljavanja i aktivizma.

Vukadinović: Proces pripreme Zakona o mladima trebalo bi da bude gotov tokom ove godine

Predstavnik Uprave za mlade i sport, Krsto Vukadinović, predstavio je aktivnosti kojima se bavi njegova institucija.

On je kazao da je trenutno jedna od glavnih aktivnosti Uprave, rad na Zakonu o mladima, čije donošenje je, kako je naveo, značajno za sve mlade.

"Trebalo bi da proces pripreme zakona bude gotov tokom 2014".

Prema njegovim riječima, još jedna značajna aktivnost Uprave je i otvaranje omladinskih klubova i centara.

Vukadinović je kazao da u Crnoj Gori postoje omladinski klubovi u Pljevljima, Rožajama, u Nikšiću i na Cetinju, a danas, kako je naveo, svečano je otvoren i omladinski centar u Tivtu.

On je najavio i skoro otvaranje prvog omladinskog centra u Crnoj Gori, za koji su prostorije obezbijeđene u Podgorici.

Bonus video: