Mugoši na dar još hiljadu kvadrata zemljišta

Rješenjem katastra iz 2001. usvojen zahtjev da se vrati 1400m2, dok se u kasnijem izvještaju ovog organa pojavljuje parcela od 2484m2
102 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 13:58h

Bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši država je u februaru 2001. vratila zemljišni kompleks Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Donjoj Gorici od 2.484 kvadrata, iako je njegovoj porodici poslije rata oduzeto 1.400 kvadrata zemlje, proizilazi iz rješenja Uprave za nekretnine koje je potpisao tadašnji i sadašnji načelnik Uprave za nekretnine - Područna jedinica Podgorica Slavko Simović i izvještaja ove ustanove iz ove godine.

Višak nastao u katastru

Rješenjem tog organa usvojen je zahtjev Miomira Vasa Mugoše iz Podgorice (Mareza bb) za vraćanje poljoprivrednog zemljišta površine 1.400 metara kvadratnih, a koje je za potrebe JNA, kako piše u tom dokumentu, bilo eksproprisano njegovom pokojnom ocu i babi 1954. godine.

U nedavno izdatom zvaničnom izvještaju geodetskog tehničara Lazara Vukadinovića iz Uprave za nekretnine piše da je Miomiru Mugoši vraćen dio kompleksa “Vojne ekonomije” od 2.484 kvadrata.

Nije poznato na osnovu čega je Mugoša dobio 1.048 kvadrata više nego što je eksproprisano 1954. godine njegovoj užoj porodici, odnosno pokojnom ocu i babi.

Mugoša sve negira, nije ni prijavio parcelu

“Vijesti” su prije dva dana kontaktirale Mugošu, koji je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da vraćanje imovine kojom je raspolagala nekadašnja JNA u podgoričkom naselju Donja Gorica, sa njim nema nikakve veze.

"Čuo sam za to pitanje. To nema nikakve veze sa mnom. Trenutno sam van Crne Gore", rekao je Mugoša.

Nakon što ga je novinar upoznao da je iz Uprave za nekretnine saopšteno da se i on nalazi među članovima nekoliko porodica Mugoša kojima je vraćen dio nekada “Vojne ekonomije” u Donjoj Gorici, Mugoša je ka zao: "Dobijete nekad pogrešne podatke".

U podacima Komisije za utvrđivanje konflikta interesa od 2005. kada su počeli sa objavljivanjem imovine državnih funkcionera, u imovinskim kartonima Mugoše nema ni riječi o vojnoj imovini u Donjoj Gorici, koju mu je vratila Uprava za nekretnine.

Zemlja prodata Burićima

Bivši gradonačelnik je u međuvremenu, kako “Vijesti” saznaju, prodao ovu parcelu. U najnovijim katastarskim podacima je navedeno da je novi vlasnik nekadašnje vojne parcele Jelena Burić, supruga vlasnika firme “Normal company” Žarka Burića.

“Vijesti” nijesu mogle da dobiju komentar Žarka ili Jelene Burić o tome koliko su i kada platili Mugoši zemlju u Donjoj Gorici. Nezvanično nam je rečeno da su vlasnici firme koja gradi hotel “Hilton Montenegro” u centru Podgorice na odmoru u inostranstvu, tako da su isključili telefone.

Na desetine hiljada kvadrata nekadašnje imovine Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Podgorici preneseno je u vlasništvo nekoliko porodica Mugoša, dok ostale podgoričke familije koje polažu pravo na zemljište koje je koristila vojska na povraćaj čekaju godinama.

Povraćaj nekadašnje imovine JNA na teritoriji opštine Podgorica godinama bezuspješno traže porodice Bracanović, Vujošević, Mijač, Dečević, Popović, Boljević...

Uskoković: U naturi vraćaju samo "svojim ljudima"

Predsjednik podgoričkog Udruženja za vraćanje i zaštitu privatne svojine Veselin Uskoković kazao je da nije iznenađen da je u Podgorici selektivno bivšem gradonačelniku i njegovim rođacima vraćena vojna imovina.

“Lično mi je poznato da je Igor Lukšić, kao ministar finansija, zajedno sa svojim saradnicima osmislio sistem po kojem se oduzetA imovine vraćala u naturi samo ’njihovim ljudima’, a obeštećenje političkim protivnicima i ’običnim građanima u Crnoj Gori”, rekao je Uskoković.

On ističe da mu do sada nije bio poznat nijedan slučaj da je imovina bivše JNA, bilo da je riječ o poljoprivrednom zemljištu ili nekoj drugoj vrsti nekretnina, vraćena bivšim vlasnicima.

Galerija

Bonus video: