Uprava za mlade i sport: Pripremljen Predlog zakona o mladima

Kako se navodi, definisani su i oblici međusektorske saradnje kad je u pitanju kreiranje i implementacija omladinske politike
0 komentar(a)
Studenti, Foto: Zoran Đurić
Studenti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.08.2014. 12:00h

Uprava za mlade i sport pripremila je Predlog zakona o mladima, kojim su definisane obaveze i nadležnosti državnih organa i uslovi za finansiranje omladinske politike.

Uprava, kako su saopštili povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, njih prepoznaje kao značajan resurs crnogorskog društva i nastoji da, u domenu mogućnosti i nadležnosti, osigura nesmetan razvoj omladinske politike u Crnoj Gori.

Vršilac dužnosti direktora, Igor Vušurović, saopštio je da je Uprava, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nevladinim organizacijama i nezavisnim ekspertima, pripremila Predlog teksta Zakona o mladima.

"Njim se definisane obaveze i nadležnosti državnih organa na nacionalnom i lokalnom nivou, mehanizmi primjene omladinske politike, definisanje mehanizama i uslova za razvoj učešća mladih, finansiranje omladinske politike i aktivnosti subjekata u ovoj oblasti", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, definisani su i oblici međusektorske saradnje kad je u pitanju kreiranje i implementacija omladinske politike.

"Zakonom će se podstaći dalji razvoj omladinske politike, na jasnim zakonskim osnovama i definisanim i usaglašenim modelima, koji će se primjenjivati jednako na svim nivoima", kaže Vušurović.

Otvaranje omladinskih klubova u saradnji sa NVO

U saopštenju se navodi da su omladinski centri i klubovi jedan od ključnih infrastrukturnih mehanizama za unapređenje učešća mladih, razvoj životnih vještina, neformalno obrazovanje, interkulturalno učenje i socijalnu inkluziju.

Uprava je, dodaje se, u saradnji sa nevladinim i međunarodnim organizacijama, započela projekat otvaranja tri omladinska kluba/centra u Podgorici, Tivtu i Pljevljima, za potrebe sprovođenja programa za mlade.

"Raduje nas što su i u opštinama Herceg Novi i Nikšić pokrenute inicijative za otvaranje Omladinskih klubova, i otvaranje Društvenog centra na Cetinju", kaže se u saopštenju.

Cilj - sprovođenje Milenijumskih razvojnih ciljeva u Crnoj Gori

Navodi se da se posvećenost kontinuiranom stvaranju uslova za kvalitetnu brigu o mladima ogleda i u uspješnoj saradnji i partnerstvima sa institucijama, nevladinim i međunarodnim organizacijama.

"U 2014. godini takva partnerstva se realizuju aprovođenjem Akcionog plana za unapređenje zapošljavanja mladih, za čije praćenje i koordinaciju je zadužena Uprava za mlade i sport", kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, Akcioni plan ima za cilj sprovođenje Milenijumskih razvojnih ciljeva u Crnoj Gori u dijelu smanjenja relativnog siromaštva, sa fokusom na povećanje zaposlenosti maldih u Crnoj Gori.

Navodi se da je inicijativa "Sebi želim" projekat koji Uprava sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, u želji da podršku mladima da ostvare svoje aspiracije, posebno u oblastima zapošljavanja i participacije.

"Kampanja o suzbijanju govora mržnje na internetu i van njega još jedna je od aktivnosti Uprave za mlade i sport, koja se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nevladinom organizacijom Forum MNE, kao i sa nezavisnim ekspertima radi podizanja svijesti o rizicima i štetnim posledicama govora mržnje na internetu, mobilizaciji mladih u cilju promovisanja ljudskih prava", kazali su iz Uprave.

Čestitali međunarodni dan mladih

Oni su se zahvalili svim mladima koji svojim znanjem, idejama i aktivnostima doprinose unapređenju omladinske politike u Crnoj Gori.

"I napominjemo da će Uprava za mlade i sport nastaviti da sprovodi aktivnosti usmjerene ka stvaranju boljih uslova za mlade i njihovom uključivanju u društvene procese", kaže se u saopštenju.

Oni su svim mladima u Crnoj Gori čestitali Međunarodni dan mladih.

Bonus video: