Joil Bulatović: Život na Zemlji može se produžiti molitvom, a ne presađivanjem

“Ja preko telefona nisam mogao da branim, ja sam samo kazao svoj stav”, kazao je za TV Vijesti
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 18:19h

Joil Bulatović, sveštenik iz manastira Ćirilovac, savjetovao je porodici preminule osobe da ne donira srce teško bolesnoj majci troje djece, iako Srpska pravoslavna crkve načelno podržava doniranje organa.

Kako prenosi "Blic", u Kliničkom centru Srbije su se, spletom okolnosti, u nedjelju pojavila dva kadaverična donora srca, a primaoci organa su odmah o tome obaviješteni.

Srce prvog od njih spaslo je život Zoranu Grubinu iz Bačke Palanke, a drugo zbog tvrdog stava Joila Bulatovića, nikada nije stiglo do pacijentkinje koja ga je čekala.

Porodica preminulog muškarca starog 44 godine odlučila je da prvo konsultuje ovog “duhovnika”, a nakon poziva koji su obavili iz prostorija KCS, ljekarima su ipak saopštili da ne pristaju na doniranje organa, piše "Blic".

“Ja kažem: Ja smatram da je po božjem da se ne smiju presađivati organi, zato što je Gospod njega stvorio i on mu je dao koliko će da živi”, ispričao je Bulatović novinaru TV Vijesti o kontroverznom slučaju, i dodao: “Život na Zemlji može se produžiti molitvom, a nikako presađivanjem”.

U slučaju presađivanja srca, Bulatović smatra da osoba koje je primila taj organ dobija osobine preminulog. “Čitali ste o onom događaju na Kosovu, što je onaj Njemac, što su mu bili presadili srce, došao u njihovu kuću (preminulog) a dijete je reklo: 'Tata'.”

“Ja preko telefona nisam mogao da branim, ja sam samo kazao svoj stav”, rekao je za TV Vijesti.

“Znam tačno da je to protiv božje zapovjesti, jer je čovjek najveće stvorenje koje može da bude. Čovjek je odmah poslije Boga. A oni se igraju s tim: stave ti srce, ti si kršetn, miropomazan, pričešćen... ali oni ti stave nekoga ko nije kršten, nekoga jeretika srce i unište te.”

Odlukom su bili prilično razočarani u Kliničkom centru:

"Činilo nam se da će porodica pristati na doniranje srca, ali nakon konsultacija sa sveštenikom, usljedilo je veliko razočaranje. Naravno, zakonsko je pravo porodice da ne pristane na donaciju i mi na to ne možemo da utičemo, ali smo, s obzirom na situaciju, ipak očekivali drugačiju odluku. Posebno smo razočarani zbog toga što znamo da SPC u načelu podržava doniranje organa", kaže za “Blic” kardiolog na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra doktor Emilija Nestorović.

Doktorka navodi da je ovo prvi put da osoblje Kliničkog centra sa sigurnošću zna da je neki sveštenik SPC ili bilo koje duge crkve, bilo koje religije uopšte na ovakav način odvratio porodicu od doniranja organa.

Joil, koji godinama radi kao iguman manastira Ćirilovac kod Kolašina, čuven je u pravoslavnom svijetu po svojoj upornoj borbi protiv Darvinove teorije, masona, antihrista, gatara, vračara, Jehovinih svjedoka, komunista i pušenja, a propovjedao je i protiv preminulog indijskog gurua Sai Babe.

On se sredinom 2011. godine pominjao i kao moguće rješenje za novog igumana manastira Ostrog.

Bonus video: