"Prva drugarica" Crne Gore Lidija Jovanović napunila 100 godina

Jovanovićeva je decenijama nakon rata smatrana za pravu komunističku "prvu damu" Crne Gore, a bila je i veliki humanista
764 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 01:14h

Nekadašnja "prva drugarica" Crne Gore, supruga istaknutog crnogprskog partizanskog borca i komunističkog funkcionera Blaža Jovanovića, Lidija Jovanović, napunila je juče 100 godina.

Krepka starica, rođena 10.avgusta 1914 na Rijeci, jubilarni rođendan proslavila je u krugu porodice i prijatelja u svojoj kući na Ponti Seljanova u Tivtu.

Okružena djecom, unucima I praunucima, Lidija je pored ostalih poklona, dobila i buket od 100 ruža, a rođendan su između ostalih, čestitali Iipredstavnici UBNOR-a Tivta, Crvenog krsta Crne Gore - generalni sekretar Jelena Dubak i sekretar Crvenog krsta Tivta Duško Božović, predsjednik NVO "Generalni konzulat SFRJ Marko Perković, te bivši štićenici domova za ratnu siročad iz Crne Gore.

Sa delegacijom Crvenog krsta (foto: Foto Riva Tivat)

Lidija Jovanović nosilac je "Partizanske spomenice 1941", jedan je od utemeljivača Antifašističkog fronta žena Crne Gore, vijećnik Zemaljskog antifašističkog vijeća Crne Gore i crnogorske antifašističke skupštine i narodni poslanik Skupštine Republike Crne Gore.

Uz to, Jovanovićeva koja je decenijama nakon rata smatrana za pravu komunističku "prvu damu" Crne Gore, bila je i veliki humanista.

Najbolje godine života posvetila je prosvjećivanju omladine i emancipaciji žena i socijalnom zbrinjavanju ratne siročadi, gluvonijeme djece, slijepih lica i samohranih ostarjelih osoba.

Nalazila se na čelu brojnih humanitarnih organizacija poput Crvene pomoći i Crvenog krsta.

Za njeno ime vezuje se osnivanje nekoliko domova za ratnu siročad, dom i škola za gluvonijemu djecu u Kotoru, Dom za napuštenu djecu u Bijeloj, Dom staraca u Risnu, Udruženje slijepih Crne Gore.

Po njenoj životnoj priči proslavljeni crnogorski sineasta Momir Matović svojevemeno je snimio dokumentarni film "Ram za sliku moga zavičaja".

Galerija

Bonus video: