Podgorica: Otkriveni grobovi iz kraja 19. vijeka

Arheolozi, koji su konzervirali i uklonili skelete, smatraju da se radi o još jednom starom podgoričkom groblju
227 pregleda 9 komentar(a)
Grobovi, Foto: Vesko Belojević
Grobovi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.08.2014. 18:50h

Radnici preduzeća "Fidija" našli su, prilikom radova na kanalizaciji u Zagrebačkoj ulici na Koniku, desetak grobnica u blizini Katoličke crkve.

Dok mještani tvrde da se radi o italijanskim i njemačkim grobovima, koji su se na tom mjestu sahranjivali tokom svjetskih ratova, arheolozi smatraju da se radi o još jednom starom podgoričkom groblju.

Arheolog "Muzeja i galerija - Podgorica" Lenka Saveljić-Bulatović kazala je da nijesu pronašli "ništa značajno."

"Konzervirali smo i bezbjedno uklonili pronađene skelete, ali nije pronađeno ništa spektakularno što se tiče tog groblja. Radove smo izvodili devet dana i konzervirali smo samo skelete na dijelu, gdje treba da prođe gradska kanalizacija", kazala je Saveljić-Bulatović.

Ona je "Vijestima" kazala da je na odmoru i da ne može saopštiti detaljnije informacije, pa ostaje nejasno koliko su stari grobovi i koliko je skeleta pronađeno.

Na nadgrobnim pločama, koje su nabacane na gomili pored postojećeg starog groblja na Draču, ispisana su na italijanskom imena sahranjenih.

Doroteja Blažević smatra da radnici nijesu korektno postupili prema grobovima upokojenih i njihovim kostima, jer su nadgrobne ploče razbacane na gomili.

Na jednoj od ploča piše "Nicolo Antonio Scosci", da je rođena 9. marta 1906. godine i umrla 4. avgusta iste godine.

Pored pronađenih grobnica nalazi se staro groblje, gdje su, tvrde mještani, sahranjivani italijanski vojnici, čije su mošti odnešene šezdesetih godina prošlog vijeka.

Doroteja Blažević smatra da radnici nijesu korektno postupili prema grobovima upokojenih i njihovim kostima, jer su nadgrobne ploče razbacane na gomili.

"Tu je bilo grobova naših ljudi, Italijana, Hrvata, a sjećam se da je bio podignut spomenik Rudolfu Lusičiću, kojeg sada nema", kazala je Blažević.

Tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije" Filip Makrid kazao je da su radnici "Fidije", koji izvode radove, odmah obavijestili arheologe, koji su malo po malo otkopavali grobnice, što je finansiralo njihovo preduzeće. Saveljić Bulatović je takođe pohvalila izvođače radova.

Ambasada će provjeriti sve detalje

Iz italijanske ambasade "Vijestima" je juče saopšteno da nijesu upoznati da postoji groblje italijanskih građana ili vojnika na Draču.

Naveli su da će se, nakon što ih je novinar "Vijesti" upoznao sa tim, detaljno raspitati kakvi su grobovi pronađeni na Draču.

Bonus video: