Traže da se utvrdi poštovanje načela zakonitosti

"To iz razloga jer smo mi podnosili pritužbe i krivične prijave protiv njih, a ne oni protiv nas"
2 komentar(a)
protest Radoje Dakić Skupština, Foto: Boris Pejović
protest Radoje Dakić Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.08.2014. 12:25h

Bivši radnici "Radoje Dakić" zatražili su od načelnika Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, Draga Spičanovića, da saopšti da li su prema njima, na dan održavanja komemorativnog skupa povodom smrti potpredsjednika Skupštine Željka Šturanovića, poštovana načela zaknitosti, profesionalizma i nepristrasnosti.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", Milan Vukčević, rekao je agenciji Mina-business da su radnici povrijeđeni, neshvaćeni i nezadovoljni odgovorom koji su dobili od Spičanovića.

"Isti ćemo zajedno sa prijavom dostaviti Savjetu za građansku kontorlu rada policije, nadležnom skupštinskom Odboru i ministru unutrašnjih poslova", kazao je Vukčević.

Bivši radnici su podnijeli prijavu na rad policije kada je, kako je naveo Vukčević, većem broju građana onemogućeno da prisustvuju javnom komemorativnom skupu.

"Našom prijavom smo ukazali na eventualne nepravilnosti i zahtijevali kontrolu zakonitosti policijskih poslova u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih prava prilikom obavljanja političkih zadataka i primjene političkih ovlašćenja od svih tada prisutnih uniformisanih osoba, a ne samo jednog policijskog službenika", rekao je Vukčević.

On je dodao da su se radnici, s obzirom da je izazvana velika nematerijalna šteta, u pritužbi složili da se pronađe nalogodavac i saslušaju nadređeni službenici.

"U odgovori Spičanovića se konstatuje da je naše zadržavanje uslijedilo iz razloga bezbjednog napuštanja komemorativnog skupa štićenih ličnosti, kako bi se preventivno spriječio bilo koji oblik ugrožavanja njihove bezbjednosti", rekao je Vukčević.

Veća je vjerovatnoća, kako smatra, bila da štićene ličnosti ugroze ličnu bezbjednost radnika.

"To iz razloga jer smo mi podnosili pritužbe i krivične prijave protiv njih, a ne oni protiv nas", rekao je Vukčević.

On je dodao da su radnici svjedoci da su određene zaštićene ličnosti kršile Ustav, zakone i moralne norme.

"Osnovano sumnjamo da je za preduzimanje ponižavajućih postupaka prema nama jedino imao dovoljan razlog premijer Milo Đukanović, imajući u vidu da sa svim drugim štićenim osobama komuniciramo i sarađujemo kao predstavnici radnika Radoje Dakića", rekao je Vukčević.

Bivši radnici podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona EUR glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: