Podnose prijave

NVO Breznica: Nova sječe drvoreda u centru Pljevalja

U Breznici smatrajući da isključivu odgovornost za sječu snosi Opština Pljevlja
52 pregleda 2 komentar(a)
sječa drvoreda Pljevlja, Foto: Ekološko društvo Breznica
sječa drvoreda Pljevlja, Foto: Ekološko društvo Breznica
Ažurirano: 08.08.2014. 18:44h

Ekološko društvo Breznica, reakovalo je povodom, kako su saopštili još jedne besomučne sječe drvoreda u centru Pljevalja.

"Nepostojanje katastra zelenih površina u Pljevljima prouzrokuje ovakve greške, a krivac je niko drugi nego organ lokalne samouprave koji ne vodi računa o zelenim površinama u gradu. Nakon ranijih i ovog poslednjeg pustošenja drvoreda, mi smo sa razlogom zabrinuti za zelene površine u gradu. Terminatori uništavaju i poslednje primjerke gradskih stabala, sve čega se dočepaju i tako Pljevlja od grada, uspješno transformišu u kasabu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u centru Pljevalja "nestalo" 17 stabala divljeg kestena.

"I nakon brojnih upozorenja iz naše NVO poslednjih godina na stanje u kome se nalaze zelene površine i biodivezitet na području grada, nadležni (donosioci odluka) i dalje rade po svome i uništavaju sve što je zeleno. Terminatori uništavaju i poslednje primjerke gradskih stabala, sve čega se dočepaju i tako Pljevlja od grada, uspješno transformišu u kasabu. Svake godine pod raznim izgovorima projektanata, investitora, izvođača radova i komisija nestaju brojna stabla iz centra grada".

"Da kratko podsjetimo na zločine: Nakon intervencije građevinskih mašina i “provlačenja” toplovoda, nestalo je i uništeno na desetine stabala oko hotela u centru grada. Nakon “rekonstrukcije” Husein Pašine džamije posječeno je svo drveće koje je raslo u dvorištu pomenute vjerske utanove. Zatim je nastalo pravo pustošenje sječom 42 stabla sa trga 13 jul, kada je bez ijednog papira i odluke, sa lica zemlje nestao simbol Pljevalja, da bi se na tom mjestu izgradila betonska skalamerija popločana granitom ?! I to je bilo malo, pa su nepoimenici pod izgovorom da su bolesna posjekli i preostala stabla koja se se nalazila oko gradske fontane", saopšteno je iz NVO Breznica.

Oni su podsjetili da se pravo pustošenje drvoreda dogodilo prošle godine u ulici Voja Đenisijevića, kada su pod izgovorom da su bolesna posječena sva stabla sa obje strane ulice.

"Primjer neplanskog izvođenja radova, a prije toga i izrade projekta, vidjelo se prilikom rekonstrukcije ulice Voja Đenisijevića, gdje su se drvoredi takođe zanemarili prilikom projektovanja, pa ih je izvođač morao ukloniti, jer su takođe instalacije planirane u trotoarskom dijelu. Nakon toga nove sadnice su zasađene pored trotoarske površine i to ne u broju koji je posječen, već znatno manje. I ovo današnje pustošenje drvoreda u centru grada je pravi presedan i najdrskiji vandalski čin do sada".

Iz Breznice su obavijestili Centar bezbjednosti o, kako su saopštili, protivzakonitoj sječi i zatražili da izađu na lice mjesta i reaguju.

"Od njih smo dobili informaciju da su na licu mjesta zatekli radnike kako uklanjaju već posječena stabla i da imaju nalog Sekretarijata za sječu stabala. O svemu je prema njihovim riječima obaviješten Osnovni državni tužilac koji je kvalifikovao da u ovim aktivnostima nema elemenata krivičnog djela. Nepostojanje katastra zelenih površina u Pljevljima prouzrokuje ovakve greške, a krivac je niko drugi nego organ lokalne samouprave, koji ne vodi računa o zelenim površinama u gradu. Nakon ranijih i ovog poslednjeg pustošenja drvoreda, mi smo sa razlogom zabrinuti za preostale zelene površine u gradu", navodi se u saopštenju.

U Breznici smatrajući da isključivu odgovornost za sječu snosi Opština Pljevlja.

"Koja je po ko zna koji put prekršila zakon i pristupila uništavanju drvoreda. Podnijećemo krivičnu prijavu i pozvati na odgovornost sve one koji su imali udjela u ovim kriminalnim aktivnostima", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas