Ne preporučuje se putovanje u države pogođene ebolom

Iz Ministarstva su upozorili da raste mogućnost da stanovništvo i turisti u tim državama dođu u kontakt sa inficiranim ili bolesnim osobama
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2014. 17:00h

Ministarstvo zdravlja savjetovalo je građanima da, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zaraze ebole na sve veću teritoriju Afrike, ne putuju u države koje su pogođene tom bolešću.

Iz Ministarstva su upozorili da, zbog širenja infekcije u urbanim centrima, raste mogućnost da stanovništvo i turisti u tim državama dođu u kontakt sa inficiranim ili bolesnim osobama.

Zato je, kako su pojasnili, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas objavila da trenutna epidemija ebole u zapadnoj Africi predstavlja javno-zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.

„Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, zbog svega navedenog, ne preporučuju do daljnjeg putovanja u ebolom pogođene države Afrike“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Ministarstvo i Institut kontinuirano prate razvoj epidemiološke situacije i preporuke SZO, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještavana.

Informacije o epidemiološkoj situaciji u vezi ebole se, kako su naveli, redovno ažuriraju i dostupne su na sajtovima Ministarstva i Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: