Ljekari pišu žalbe nakon izbora Stefanovića

Ljekari Ognjen Novosel i Novak Praščević tvrde da imaju bolje kvalifikacije od Saše Stefanovića
680 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 18:44h

Ljekari Mr. sci dr Ognjen Novosel i prim. dr Novak Praščević žalili su se na odluku Upravnog odbora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kojom je Saša Stefanović ponovo izabran za direktora, tvrdeći da oni imaju bolje kvalifikacije.

Novosel, koji je kardiolog i specijalista urgentne medicine, ispričao je “Vijestima” da je oglas objavljen 25. juna, te da je bio nedostupan na internetu, što je za cilj imalo da se za njega ne sazna.

“Na samoj sjednici Upravnog odbora, koji ima pet članova, prisustvovala su samo tri. Dva člana su bila u konfliktu interesa, shodno zakonu, jer su istovremeno u odboru, kao i u lokalnim parlamentima u Budvi i Andrijevici. Doktor iz Andrijevice, osim što je lokalni odbornik i predsjednik je SO Andrijevica, odnosno ima tri funkcije. Ne poštuje se ni statut koji kaže da dva člana odbora moraju biti zaposleni u hitnoj pomoći. Samo je jedan, i on je bio odsutan, tako da ne ispunjava kriterijume za odlučivanje”, kazao je Novosel.

On je na doktorskim studijama u Beogradu, i kako kaže, ne zavisi od ovog konkursa, jer ima privatni biznis. Pored toga, Novosel tvrdi da odbor bira kandidata koji ima tri ili četiri diplome manje od protivkandidata, manji prosjek, a više godina starosti.

On je ipak kazao da neće ići na sud, već da mu je cilj da ukaže na nepravilnosti.

Saša Stefanović

Praščević je rekao da je odluka donesena "na prečac", te da "nije legalna i legitimna", i pitao kakav se primjer takvim postupkom daje mladim ljekarima.

“Tražićemo da se poštuje zakon i planiram da zaštitim svoja prava kako pred našim, tako i pred evropskim institucijama”, kazao je Praščević.

Iz Ministarstva zdravlja su uputili na UO Zavoda, dok iz Zavoda nijesu odgovorili na dopis "Vijesti".

Saša Stefanović imenovan je za direktora Zavoda 2009. godine, kada je ta institucija osnovana, ali je prethodno bio na čelu hitne službe koja je djelovala u okviru Doma zdravlja Podgorica.

Galerija

Bonus video: