Tužbe zaposlenih u MUP-u došle na naplatu: Sud ispravlja greške policije

Novac je isplaćen od 14. aprila do 14. maja ove godine, u osam nejednakih isplata
213 pregleda 3 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2014. 16:04h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), za samo mjesec dana, isplatilo je 220.000 eura na ime prinudnih sudskih naplata vezanih za suđenja po tužbama zaposlenih u toj državnoj instituciji.

Taj novac je isplaćen od 14. aprila do 14. maja ove godine, u osam nejednakih isplata. Posljednja isplata novca za prinudna rješenja suda obavljena je 14. maja, desetak dana prije lokalnih izbora.

Tada je budžet MUP-a olakšan za nešto više od 47.000 eura. Iz MUP-a je "Vijestima" saopšteno da se radi o naplati sudskih tužbi koje su starije od dvije godine.

"Nije riječ o novim tužbama. Novac je uglavnom isplaćivan po tužbama zaposlenih u MUP-u, zbog ranijih neisplaćenih zarada", kazali su iz tog Ministarstva.

To su, uglavnom, pojedinačne tužbe, ali ima i onih u kojima grupe policajaca tuže službu. Jedna od njih je i tužba protiv Uprave policije iz 2012. godine, kada je 26 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) preko suda tražilo neisplaćene zarade po osnovu prekovremenog rada za tri godine.

Pored tužbi pripadnika SAJ-a, Upravu policije, između ostalih, tužio je nekada prvi Rom zaposlen u policiji Senad Čobić. Sredinom maja ove godine Osnovni sud donio je presudu da porodici Čobića država mora da isplati 37.500 eura na ime naknade nematerjalne štete zbog duševnih bolova.

Čobić je ostao invalid nakon što ga je sada pokojni kolega Denis Ćorović teško ranio 2. maja 2009. godine, pucajući na njega iz službenog pištolja.

Uprava policije je Čobiću uručila otkaz dok je još bio na bolničkom liječenju. Samo nekoliko mjeseci ranije isticano je da je Čobić jedini Rom koji radi u toj državnoj instituciji i on je po tom osnovu i nagrađivan od bivšeg direktora UP Veselina Veljovića.

Za tri dana isplaćeno 90.000 eura duga

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi Ra ško Konjević, je za samo tri dana, odnosno od 12. do 14. maja, isplatilo zaposlenim oko 90 hiljada eura duga.

U Osnovnom sudu u Podgorici, rečeno je nezvanično “Vijestima” da u toj istituciji ima mnogo tužbi nezadovoljnih policijskih službenika koji u sudskim parnicama traže neisplaćene zarade za prekovremeni rad.

Bonus video: