Sindikat prosvjete: Prekinuti pregovori, naknadno o daljim potezima

Sindikat je rast zarada bazirao je na činjenici da u poslednjih sedam godina nije bilo povećanja, a da su troškovi života višestruko povećani
1 komentar(a)
škola, školstvo, Foto: Shutterstock
škola, školstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2014. 12:49h

Pregovori Sindikata prosvjete sa predstavnicima Vlade su prekinuti, saopštili su iz te radničke organizacije, najavljujući da će naknadno obavijestiti zaposlene o daljim aktivnostima koje podrazumijevaju sve oblike sindikalne borbe.

"Sindikat prosvjete je sa velikim nezadovoljstvom konstatovao je da su prekinuti pregovori sa predstavnicima Ministarstva finansija i prosvjete za povećanje zarada u prosvjeti", piše u saopštenju.

Kako su podsjetili iz te sindikalne organizacije, pregovore sa predstavnicima Vlade o povećanju zarada počeli su u junu sa uvjerenjem da je socijalni dijalog poslednjih godina dostigao zavidni nivo.

Kako su naveli, Sindikat je rast zarada bazirao je na činjenici da u poslednjih sedam godina nije bilo povećanja, a da su troškovi života višestruko povećani.

Iz sindikata su ukazali da Vladu na pregovore i ozbiljan socijalni dijalog obavezuje i Sporazum postpisan u decembru 2011. godine, koji predviđa pregovore o povećanju zarada, ukoliko BDP zabilježi rast od preko 3,5 odsto, što je crnogorski Zavod za statistiku potvrdio.

"Posebno nas iznenađuje i iritira činjenica da su pregovori prekinuti nakon nekoliko održanih sastanaka sa resornim ministarstvima poslije kojih je uslijedio čvrst dogovor i obećanje ministra Radoja Žugića da će se pregovori nastaviti i da će se naći rješenje za izvjesno povećanje zarada", kazali su oni.

Kako su naveli, prekid dijaloga socijalnih partnera je vjerovatno uslijedio nakon izjave premijera Mila Đukanovića, da bi u ovom tenutku bilo neodgovorno da dođe do povećanja plata.

U Sindikatu smatraju da su Vlada i resorna ministarstva nenajavljenim prekidom pregovora iskazali nepoštovanje socijalnog partnera, kršenje Sporazuma, nepoštovanje javno datih obećanja i nespremnost na vođenje kvlaitetnog dijaloga.

"Sindkat prosvjete će od od 15. do 20. avgusta kada počinje rad u prosvjetnim ustanovama obavijestiti zaposlene o prekidu pregovora i dogovoriti se od daljim akcijama koje podrazumijevaju sve oblike sindikalne borbe", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: