SNP Bar: I ove turističke sezone u Sutomoru saobraćajni kolaps

"Kolone automobila, autobusa i šlepera protežu se od Kufina i južnog portala Sozine do ulaska u Bar, a u centru Sutomora vlada potpuni haos"
110 pregleda 3 komentar(a)
Sutomore, Foto: Facebook
Sutomore, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.08.2014. 11:35h

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) Bar kažu da oni godinama preko svog odborničkog kluba u SO Bar ukazuje na loš i nedomaćinski odnos lokalnih barskih vlasti prema Sutomoru, koje za Opštinu Bar predstavlja, po broju turista i ostvarenim prihodima od turizma, dominantan turistički centar.

"Broj turista koji se svake godine tokom ljeta slije u Sutomore, uprkos jako lošim infrastrukturnim uslovima, moglo bi se reći da predstavlja svojevrsni fenomen. Nažalost, barska lokalna vlast sve ove godine nije shvatila da je ulaganje u Sutomore i obaveza i potreba u cilju razvoja turizma, razvoja grada i poboljšanja standarda građana", ističe se u saopštenju SNP Bar.

Oni dodaju da se tokom ove turističke sezone, kao i svake prethodne, ponavlja saobraćajni kolaps na Jadranskoj magistrali na prilazima Sutomoru, jer se kolone automobila, autobusa i šlepera protežu od Kufina i južnog portala Sozine do ulaska u Bar, a u centru Sutomora vlada potpuni haos.

"Na autobuskoj stanici u Sutomoru, koja je prije improvizacija nego što je zaista autobuska stanica, neprestano pristižu međugradski i međunarodni autobusi koji se okreću na magistrali, čime se dodatno usporava već do krajnjih granica otežano kretanje vozila. Na ovu, kao i na Željezničku stanicu, sa svih strana Sutomora pješke stižu i sa nje odlaze putnici, sa prtljagom i malom djecom, prelazeći magistralu i čekajući autobuse tik uz nju, jer drugog mjesta za čekanje nema", kaži iz SNP Bar.

Ova partija dodaje i da je isto i sa lokalnim ulicama koje od Jadranske magistrale vode ka svim sutomorskim naseljima.

"Saobraćajni policajci neupješno pokušavaju da uspostave red, u uslovima u kojima je red nemoguć, što je slaba utjeha za građane Sutomora i turiste kojima je svaki izlazak na jedinu saobraćajnicu koja Sutomore povezuje sa ostatkom svijeta prava trauma. Ljudi koji žive u Sutomoru vezani su za odlaske u Bar, zbog raznih svakodnevnih potreba, a turisti bi iz Sutomora ponekada i da prošetaju, do nekih drugih plaža i do nekih drugih gradova na našem primorju, jer to je valjda bit turizma. Na nama je da im to omogućimo, jer smo opština koja živi od turizma, danas mnogo više nego u ranijem periodu dok je u Baru postojala i privreda", kažu iz SNP Bar.

Oni kažu da je novac za rješavanje ovog saobraćajnog Gordijevog čvora u centru Sutomora Vlada Crne Gore obezbijedila, uz potreban i neophodan uslov da se i Opština Bar uključi na način što će obezbjediti projektnu dokumentaciju, naravno mnogo prije početka ove turističke sezone.

"Međutim, tek polovinom jula ove godine Opština je raspisala tender za izradu projektne dokumentacije. Tako je i ovo ljeto prošlo uz saobraćajne gužve, koje osim mještana Sutomora, dodatno ometaju pružanje kvalitetne usluge turistima i stvaraju loš utisak na samom ulazu u grad", saopšteno je iz SNP Bar.

Bonus video: