Dragović: Suspendovana sam jer smetam onima koji hoće da poharaju šumu u NP Prokletije

Iz Sindikata uprave i pravosuđa ranije su saopštili da je Klica u više navrata donosio nezakonite odluke, dok je on negirao navodeći da je radio po propisima
299 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2018. 17:08h

Predsjednica Sinikata i članica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore Jelena Dragović poručila je da današnjem protestu da je sa posla suspendovana jer smeta onima koji hoće da poharaju šumu u NP Prokletije. Dodala je i da je, nakon njene suspenzije, pohara šume u tom NP, ubrzana.

„Od kada sam ja suspendovana sa posla i od kada mi je direktor Elvir Klica onemogućio da vršim poslove svog radnog mjesta, izvršena je ubrzana i intenzivna doznaka u ovom nacionalnom parku“, rekla je Dragović.

Zbog njenog slučaja, danas su iz Sindikata uprave i pravosuđa u Podgorici organizovali protest, te poručili da neće dozvoliti da predstavnik bilo kojeg sindikata bude šikaniran, kao što se to dogodilo sa Dragović.

Njenu suspenziju, kako navode, povezuju sa njenim sindikalnim djelovanjem i prijavom za mobing protiv direktora NPCG Elvira Klice, prethodno iznoseći i niz sumnji u njegov nezakonit rad.

Dragović tvrdi da joj Klica nije dozvoljavao da izlazi na teren, da izbjegava sastanke sa njom, iako mu se, kao predsjednica Sindikata obraćala nekoliko puta na temu rješavanja stambenog pitanja zaposlenih u NP Durmitor.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa ranije su saopštili da je Klica u više navrata donosio nezakonite odluke, dok je on negirao navodeći da je radio po propisima.

U rješenju NPCG o suspenziji, navodi se da je Dragović privremeno udaljena sa posla zbog teže povrede radne obaveze. Protiv nje je prethodno pokrenut disciplinski postupak zbog prodaje sanitarne šume u NP, a ona vjeruje da je sklonjena kako bi se nezakonito završila sječa šuma.

Dragović je na protestu negirala da je povrijedila radnu obavezu. Podsjetila je da u NPCG radi 10 godina, da nikada nije imala problema, do dolaska menadžmenta koji sada upravlja tim javnim preduzećem.

Dodala je i da je za nju ponižavajuće da njen rad ocjenjuj nadzornici bez dana iskustva u šumarskoj struci. Kazala je da je u pitanju Služba zaštite, koja za djelatnost zaštite nije dobila odobrenje policije, iako ih na to obavezuje Zakon o zaštiti lica i imovine.

„To znači da ova Služba cijelo vrijeme nezakonito vrši kontrolu u NP Prokletije“, rekla je Dragović.

Iz Sindikata su kazali i da je uprava NPCG prekršajno novčanom kaznom kaznila više zaposlenih, ali da protiv njih nije pokrenut disciplinski postupak, kao u slučaju Dragović.

„Otkaz je jedino dobio zaposleni u NP Prokletije, Denis Rugovac, jer je bio svjedok tih nezakonitih radnji. Sad je na tapetu da dobije otkaz i Jelena“, kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Predrag Spasojević.

Galerija

Bonus video: