Ambasada Velike Britanije predstavila 11 dobitnika Čivning stipendije

Čivning stipendije globalni su program stipendiranja britanske Vlade, finansirane od Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i partnerskih organizacija
519 pregleda 0 komentar(a)
Britanaska ambasada, stipendisti, Foto: Britanska ambasada
Britanaska ambasada, stipendisti, Foto: Britanska ambasada
Ažurirano: 06.09.2018. 13:49h

Britanska ambasada u Podgorici uručila je sertifikate dobitnicima Čivning /Chevening/ stipendije i time, kako je saopšteno, nastavila pozitivne promjene u broju stipendija koje su dodijeljene u Crnoj Gori.

Ambasada je, kako se navodi, sinoć predstavila 11 ovogodišnjih dobitnika stipendije, a novi ciklus prijave za stipendije trajaće do 6. novembra.

Čivning stipendije globalni su program stipendiranja britanske Vlade, finansirane od Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i partnerskih organizacija.

Iz Ambasade su objasnili da program dodjeljuje nagrade mladim, potencijalnim liderima iz cijelog svijeta za postdiplomske studije na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

Ova stipendija je osnovana 1983. godine i razvila se u prestižan međunarodni program.

Dobitnici stipendije su mladi ljudi iz više od 150 zemalja i teritorija u svijetu, a ove godine program će podržati više od 1,6 hiljada stipendista.

Trenutno postoji skoro 55 hiljada dobitnika ove stipendije širom svijeta, koji zajedno čine uticajnu i cijenjenu globalnu mrežu.

Program, kako se navodi, obezbjeđuje punu stipendiju na postdiplomskom nivou, obično za jednogodišnji magistarski studij na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji, i uključuje troškove života u UK.

Te stipendije podržavaju, dodaje se, prioritete britanske spoljne politike, stvaraju trajne pozitivne odnose sa budućim liderima i razvijaju uticaj na donosioce odluka širom svijeta.

„Kandidati se obično biraju među onima koji žele da pohađaju studije iz međunarodnih odnosa, političkih nauka, javne uprave, prava, ljudskih prava, ekonomije, finansija, bankarstva i medija, iako ambasada rado razmatra i zahtjeve za druge studije. Dobitnici su izabrani od Britanske ambasade“, saopšteno je iz Ambasade.

Bonus video: