Rijeke nijesu za kupanje ovog ljeta: Voda i dalje brza i previše hladna

Podgoričanin Bojan Mudronja kazao je da je nivo vode na rijekama još uvijek dosta visok, te je nemoguće kupati se ni na jednoj od gradskih plaža
517 pregleda 0 komentar(a)
Zeta, Kupanje, Foto: Vesko Belojević
Zeta, Kupanje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.08.2014. 18:41h

Uprkos temperaturama iznad 30 stepeni, koje su ovih dana napokon u gradu, na podgoričkim rijekama nije bilo juče mnogo kupača.

Razlog tome, je kako ističu Podgoričani, što i pored temperature od 34 stepena koliko je juče izmjereno, voda je još uvijek previše hladna i brza. Reporteri “Vijesti” juče nijesu vidjeli veliki broj posjetilaca na Zeti i Morači, a većina njih je došlo samo da se prošeta plažom.

Podgoričanin Bojan Mudronja kazao je da je nivo vode na rijekama još uvijek dosta visok, te je nemoguće kupati se ni na jednoj od gradskih plaža.

“Voda je hladna, struja je jaka, ne bih se baš usudio da skočim u vodu, pogotovo ne bih dijete ili ženu poveo na kupanje u takvoj vodi”, kazao je Mudronja. Nevenka Tomić iz Hidrološkog zavoda Crne Gore tvrdi da tokom junskih i julskih ispitivanja voda u rijekama u Podgorici nije bila za kupanje, jer je temperatura bila ispod 20 stepeni.

“U avgustu još uvijek nijesmo radili ispitivanja, ali s obzirom da se vrijeme nije značajno mijenjalo, ne vjerujem da je temperatura porasla”, kazala je Tomić.

Ona tvrdi da je prema njihovim ispitivanjima, najbolji kvalitet vode na dijelu Gornje Morače, dok sve ispod kolektora nije preporučljivo za kupanje. Istakla je da je zadovoljavajući kvalitet vode i na plažama Trgaja (Cijevna) i Vranjske njive (Zeta).

Iako je voda bila hladna, četiri mladića su se juče kupala na Vranjskim njivama, a tvrde da su to učinili bez znanja roditelja.

“Ubili bi nas da znaju”, kazao je jedan od njih. Nikola tvrdi da plažu najviše posjećuju vikendom, ali da se ljudi rijteko kupaju, već dolaze da prošetaju ili da roštiljaju.

Bonus video: