Bez kazne za pseći izmet ostavljen na ulici

Iz Komunalne policije je saopšteno da Zakon ne predviđa da oni sankcionišu vlasnike ljubimaca
666 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 17:57h

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja propisuje da je "držalac kućnog ljubimca dužan da ukloni izmet svog kućnog ljubimca sa javnih površina", ali velika većina vlasnika to ne radi, niti ih ko za to kažnjava.

Zakonom nije definisana kaznena politika, kao ni ko je dužan da pazi da li se poštuje i kakve su kazne zbog nepoštovanja. U javnosti se dosta puta podigla prašina kada su pojedinci maltretirali pse, ali se I dosta građana žali da prilikom šetnje u parku ili na ulici vide psa - ljubimca kako vrši nuždu.

Stanari Bloka V i VI u Podgorici žalili su se u nekoliko navrata na to što vlasnici kućnih ljubimaca dovode svoje pse na dječija igrališta i što za psima, u zelenilu, ostane izmet koji niko neće da ukloni sa tog mjesta.

Zabrinuti roditelji su čak u nekoliko navrata i lijepili plakate na drveću u dječijim igralištima kako bi vlasnicima pasa jasno stavili do znanja da su njihovi ljubimci nepoželjni na tim mjestima. U gotovo svim evropskim zemljama, postoje stroga pravila o ovim pitanjima, i kazne su drastične.

Iz Komunalne policije u Podgorici "Vijestima" je saopšteno da Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja nije predviđeno da sankcionišu vlasnike kućnih ljubimaca koji ostave izmet na javnoj površini, već da je nadležnost data organu državne uprave. Oni su, međutim, istakli da su u proteklom periodu imali 20 prijava u vezi problema sa uslovima i načinom držanja kućnih ljubimaca i Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, te da prilikom kontrole nijesu uočili nepravilnosti.

Iz podgoričkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj nijesu odgovorili "Vijestima" da li je moguće da se u Podgorici postave posebne plakate kojima se zabranjuje ulaz psima na dječija igrališta, ali i posebne lopatice, korpe i biorazgradive kese za pseći izmet.

Predsjednica Društva za zaštitu životinja Svetana Manojlović tvrdi da je još 2009. godine, nakon povratka iz inostranstva, kontaktirala Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj u cilju poboljšanja infrastrukture, što je uključivalo i zainteresovanost da se postave posebne table gdje se psi ne smiju izvoditi u šetnju, ali i posebne kante i biorazgradive kese za pseći izmet.

Kao moguće rješenje ovog problema, navela je i postavljanje javnih toaleta za ljude na različitim lokacijama. Jer ni jedno setaliste u gradu nem javni toalet, tako da u toku setnje prirodom svi vrse nuzdu u prirodi,tako da je licemerno od strane gradjana,da im smeta to sto psi vrse nuzdu na javnim povrsinama,a ne smeta im isto to kad ljudu po zbunju ,iza drveta i slicno to rade. Pitam se „ kakva je razlika ugaziti u ljudski ili pseci izmet“.

"Vlasnici pasa su obavezni da pokupe izmet iza svog ljubimca,ali gde to odbaciti? Za to treba posebne kante koje ce se svakodnevno cistiti. Zamislite kako bi to zaudaralo da kesa sa izmetom ubačena u obicnu kantu za smeće,na ovim vrućinama ....Zato apelujem i na vlasnike pasa i na ostale građane da malo pokažu dobru volju i da vlasnici pasa pokupe izmet svoih ljubimaca, sa betonskih površina i kesicu bace u kontejner za smece jer komunalna služba to redovno sklanja,dok se ne postave posebni kontejneri za tu namjenu. Sve zelene površine ne mogu biti zabranjene za vlasnike pasa i njihove ljubimce,a vlasnici pasa ne bi trebalo da vode svoje ljubimce u Dječije parkove, ali sve to treba vidno oznaciti", kazala je Manojlović.

Nekoliko Podgoričana, koji su sjedjeli na klupama u Tološkoj šumi, tvrde da su im psi, na ionako rijetkim mjestima za rekreaciji u gradu, "dojadili". Međutim, penzionerki Slavici Stojanović psi ne smetaju, jer kada izađu u šetnju sa vlasnicima, "nuždu obave uz drvo".

"To je najplemenitija životinja, a ljudi često rade isto na javnim površinama", rekla je penzionerka.

Njena sugrađanka je proslijedila fotografiju kutije u kojoj se drže kesice za pseći izmet u slovenačkom gradu Piranu. Crna Gora je, očigledno, daleko od takvih rješenja.

U Nikšiću kazna i za šišanje pasa

S ku pština Opštine Nikšić usvojila je na osnovu Zakona o zaštiti životinja u maju 2010. godine Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanja sa napušte - nim i izgubljenim kućnim ljubimcima. Između ostalog, Odlukom je precizirano, i to članom 13, da je zabranjeno izvoditi pse na zelene površine koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječija i sportska igrališta, kupali šta, groblja i sl.

“Držalac kućnog ljubimca ne može šišati i četkati pse i mačke u parkovima i na drugim javnim površinama. Držalac kućnog ljubimca dužan je ukloniti izmet svog kućnog ljubimca sa javnih površina”, navodi se u Odluci.

Međutim, ni u jednom članu te Odluke, kao ni u Zakonu, nijesu propisane kaznene odredbe, kao i to ko je zadužen za kažnjavanje u slučaju nepošto - vanja pomenutog. Iz Komunalne policije u Nikšiću “Vijestima ” je sa o pšteno da nije njihova nadležnost kaznena politika, odnosno da to nije Zakonom ni bilo kakvim drugim propisom definisano.

Galerija

Bonus video: