Potreban smještaj za psa kojem zbog šuge prijeti eutanazija

Liječenje oboljele životinje treba da započne što je prije moguće, čim se postavi dijagnoza ili sumnja na infestaciju šugarcima
185 pregleda 13 komentar(a)
Pas, šuga, Foto: Shutterstock
Pas, šuga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2014. 15:13h

Nevladina organizacija za zaštitu životinja Arka Montenegro iz Budve je na svojoj Facebook grupi objavila da se u Skloništu za zaštitu napuštenih životinja u Podgorici nalazi pas koji će, kako navode, biti uspavan jer ima šugu.

Iz te NVO su apelovali da se se to spriječi i pozivaju da se psu pronađe privemeni smještaj.

"Hitno! Pas uhvaćen od strane šintera PG azila biće uspavan u ponedjeljak, jer ima šugu. Jedini izlaz je trenutni i hitni nalaz privremenog smještaja... Ljekovi i ostalo obezbijeđeni", navodi Arka Montenegro.

Šuga je oboljenje koje se češće javlja kod pasa i mačaka koji se drže u lošim higijenskim uslovima. Rasprostranjena je po cijelom svijetu, a od nje obolijevaju i ljudi i životinje. Vrlo se lako i brzo prenosi sa oboljeloga psa ili mačke direktnim kontaktom ili kontaminiranim priborom ili opremom.

Liječenje oboljele životinje treba da započne što je prije moguće, čim se postavi dijagnoza ili sumnja na infestaciju šugarcima. Bolest se vrlo brzo i lako širi naročiti u odgajivačnicama ili pansionima za pse i mačke.

Liječenje oboljele životinje, prema riječima veterinara, traje desetak dana, uz normalnu ishranu.

Bonus video: