Lideri Sindikata UP bili široke ruke: Dali Veljoviću da podijeli 8 stanova

“Saopštite i da li je bilo konkursa za te stanove i kredite", piše u obraćanju grupe službenika
2 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.08.2014. 16:12h

Bivše rukovodstvo Sindikata Uprave policije, na čelu sa Duškom Vratnicom, bilo je široke ruke prema nekadašnjem prvom policajcu Veselinu Veljoviću kojem su dozvolili da ima diskreciono pravo da podijeli osam stanova i jedan kredit.

Takva, potpuno nezakonita odluka, donijeta je na sjednici Glavnog odbora Sindkata UP, koja je održana 3. septembra 2009. godine, a u čiji zapisnik su “Vijesti” imale uvid.

“S obzirom da se direktor UP izjasnio da ima obavezu da svojim službenicima, koje je poslao kao šefove drugih organizacionih jednica (Berane, Bijelo Polje...) dodijeli stanove, od ukupnog broja odvojeno je osam stambenih jedinica i kredit, kojim će raspolagati kabinet. Isti će donositi rješenje o dodjeli kako se ne bi u javnosti drugačije manifestovalo”, piše u zapisniku sa te sjednice Sindikata UP.

Ovakvu odluku o dodjeli osam stanova, mimo utvrđene rang-liste i konkursa, predsjednik i članovi glavnog odbora Sindikata UP su jednoglasno prihvatili.

“Ovaj zapisnik je potvrda da su u proteklih nekoliko godina sindikalni stanovi 'ispod ruke' dijeljeni i na osnovu 'diskrecionog prava' bivšeg direktora Veljovića. Tako su na osnovu ovakve protivstatutarne odluke lidera Sindikata UP, ali i uz amin bivšeg direktora, lojalni pomoćnici i starješine dobijali ključeve ali i novčanu pomoć za rješavanje stambenih pitanja ili mogućnost da po veoma povoljnim uslovima podignu kredit. Pitamo se kako je to bilo moguće da od naših para dijele i ispunjavaju želje direktoru”, kazali su nezadovoljni članovi najveće sindikalne organizacije u Crnoj Gori.

Zbog takvih, ali i drugih neregularnosti u toj sindikalnoj organizaciji, grupa službenika Uprave policije predala je Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv te postave Sindikata , zbog sumnje da su mimo konkursa i rang-liste donijeli odluku da se dijele stanovi i krediti iz zajedničkih fondova.

U krivičnoj prijavi koja je predata Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici piše da su stanovi podijeljeni mimo Statuta Sindikata UP, te da je napravljena zloupotreba u toj organizaciji.

"Sve je rađeno tajno, mimo konkursa i bodovne rang-liste. Oni su za tako nešto donijeli odluku što je krivično djelo, jer po Statutu sindikalne organizacije na to nijesu imali pravo", navodi se u prijavi .

Grupa službenika, koji su mjesecima nezadovoljni radom najveće sindikalne organizacije, osim tužilaštvu, obratili su se i aktuelnom rukovodstvu Sindikata UP od kojih su tražili da se javno objavi odluka o dodjeli spornih stanova i kredita.

“Saopštite i da li je bilo konkursa za te stanove i kredite", piše u obraćanju grupe službenika.

Bonus video: