UCG napredovao na listi Webometricsa

Kako je saopšteno sa UCG, na Webometricsovoj rang listi crnogorski državni univerzitet svoju poziciju popravio je za skoro nevjerovatnih sedam hiljada mjesta
4 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, UCG, Foto: Vesko Belojević
Univerzitet Crne Gore, UCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.08.2014. 14:11h

Univerzitet Crne Gore (UCG) zauzeo je 3.188 mjesto na rang listi od 20.000 svjetskih univerziteta, koju dva puta godišnje priprema javni istraživački centar “Vebometriks” (Webometrics) iz Španije.

Prva mjesta i u ovom rangiranju zauzeli su prestižne svjetske ustanove, a prvih 14 pozicija pripale su univerzitetima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) - Hravardu, Stanfordu, Mičigenu, Berkliju... Britanski Oksford i Kembridž su se našli na 17. i 18. mjestu. Najbolje plasirani iz okruženja je Univerzitet u Ljubljani na 205 poziciji, dok je Univerzitet u Zagrebu na 528., u Novom Sadu 988., a u Rijeci koji se našao na 1.801 mjestu.

Na začelju su ustanove, uglavnom privatne, iz Ukrajine, Brazila, Irana,...

UCG je od januara popravio poziciju za 670 mjesta, pa je sada u društvu manje poznatih njemačkih, američkih i kineskih ustanova.

“Na Vebometriksovoj rang listi crnogorski državni univerzitet, od januara prošle do avugusta ove godine, svoju poziciju popravio je za skoro nevjerovatnih 7.000 mjesta”, saopštio je juče predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica.

Na listi se nalaze još četiri crnogorske visokoobrazovne ustanove - Univerzitet Mediteran na 12.115 mjestu, Univerzitet Donja Gorica na 14.207 poziciji, a beranski Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama rangiran zauzima 21.408 mjesto. Budvanski Fakultet za biznis i turizam je na 21.463 poziciji.

“Vebometriks” za rangiranje univerziteta koristi nekoliko kategorija - vidljivost, aktivnost, otvorenost i izvrsnost. Vidljivost se se mjeri količinom eksternih linkova koje vode do veb domena ustanove, dok aktivnost obuhvata prisustvo na internetu, a mjeri se količinom stranica na veb sajtu. Otvorenost podrazumijeva broj objavljenih i dostupnih dokumenata, a izvrsnost se odnosi na broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima. Prvo ovakvo rangiranje urađeno je 2004. godine.

Bonus video: