Šumokradice na Ćemovskom polju uhvaćene na djelu

Nakon što su šumokradice zaustavljene, na poziv građana došli su pripadnici Centra bezbjednosti, kao i Komunalna policija
15 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2014. 09:07h

Na Ćemovskom polju, nedaleko od aerodroma "Špiro Mugoša”, juče ujutro oko 8 časova građani su uspjeli da spriječe četvoricu šumokradica da odvezu punu prikolicu išeganih drva.

Nakon što su šumokradice zaustavljene, kada su pokušavali da autom "opel askona” registarskih tablica UL AK 056 odvezu drva, na poziv građana došli su pripadnici Centra bezbjednosti, kao i Komunalna policija.

Međutim, jedan od uhvaćenih na djelu je pobjegao, napravljen je zapisnik, a šumokradice su imale i dvije motorne šege. Iz Uprave policije tvrde da su juče na licu mjesta zatekli dvije osobe H. H. (40) i A. S. (36).

"Patrola je zatekla dva lica koja su u priključnom vozilu utovarila oko jedan metar kubni isječenih drva. Pružena je asistencija Komunalnoj policiji i o događaju je obaviješten nadležni dežurni tužilac”, kazao je sagovornik "Vijesti” iz policije.

Dodao je da će se tužilac izjasniti da li u radnjama H. H. i A. S. postoji biće krivičnog djela.

"Za sječu stabala javila mi je prijateljica koja ih je zatekla na djelu. Odmah sam prijavio Komunalnoj i policiji i uputio se na lice mjesta kako bih spriječio njihov bijeg. Blagovremenom intervencijom nadležnih uhvatili smo počinioce na djelu”, kazao je "Vijestima” Podgoričanin, koji je osujetio bjeg šumokradica.

Izvršna direktorica "Zelenila” Radmila Vujošević kazala je "Vijestima” da su radnici preduzeća nešto kasnije otišli na Ćemovsko polje kako bi evidentirali sječu stabala i uklonili posječene balvane sa lica mjesta.

"S obzirom da je uviđaj izvršila policija te da je na licu mjesta bila i Komunalna policija, očekujem da će pokrenuti krivični postupak protiv počinioca”, dodala je Vujošević.

Nastavak uništavanja

Divljanje šumokradica na Ćemovskom polju zabilježeno je u januaru ove godine, kada je posječeno preko 30 stabala.

Prošlog ljeta u šumi na Ćemovskom polju i Zlatici posječeno je nekoliko stotina stabala, od kojih je najviše uništen dio šume u Zelenici, sa lijeve strane magistrale za Petrovac, gdje je posječeno skoro 500 stabala. U septembru prošle godine Komunalna policija predala je Upravi policije trojicu Podgoričana koje je zatekla prilikom sječe šume u park šumi na Ćemovskom polju.

Iz “Zelenila” je tada saopšteno da je samo na Ćemovskom polju tokom ljeta posječeno oko 350 stabala alepskog bora.

Ćemovska šuma stalno na meti šumokradica (Foto: Luka Zeković)

Širok front u borbi protiv devastacije prirodnih resursa

Početkom jula mjeseca u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom, Komunalnom policijom, NVO sektorom koji se bave zaštitom životne sredine MUP, odnosno CB Podgorice pokrenuo je akciju "Zajedno protiv eko-kriminala", koja ima za cilj da se iskorijeni devastacija prirodnih resursa na teritoriji glavnog grada, koja je u posljednje vrijeme uhvatila maha.

Akcija "Zajedno protiv eko-kriminala" podrazumijeva zajedničke terenske akcije i procesuiranje uočenih nepravilnosti, kao potvrda odlučnosti da se pošalje poruka javnosti da će ekološki krimiminal u narednom periodu biti adekvatno sankcionisan.

Galerija

Bonus video: