Inspekcija ušla u Opštinu Rožaje: Počela kontrola Kalačevih rješenja

Novi gradonačelnik ponovio je stav da je njegov prethodnik lokalnoj upravi namjerno natovario višak od 70-tak radnika
99 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2014. 20:23h

Upravna inspekcija od juče kontroliše rješenja za prijem u radni odnos u Opštini Rožaje, po prijavi Bošnjačke stranke.

Predsjednik Opštine Ejup Nurković rekao je za “Vijesti”, kako je raniji gradonačelnik Nusret Kalač u ovoj godini na određeno i neodređeno vrijeme primio oko 80 radnika, dok je rješenja prije i poslije izbora dobilo njih 52.

„Sve su to partijska zapošljavanja i predizborna politika. Obećanja koja je Kalač dao i ispoštovao. Na taj način je nanio štetu budžetu, Opštini i novoj vlasti. To je njemu bio cilj da nanese nevolju i meni i novim radnicima. To ne može da opstane, to je neodrživo“, rekao je Nurković i dodao da je bilo i nezakonito i nemoralno primati radnike poslije izgubljenih izbora.

„Primati radnike poslije izgubljenih izbora nije fer, neka prima onaj koji je pobjedio, je li tako? Vjerujem da će nadležni prepoznati da su to bila predizborna obećanja i da će poništiti sva rješenja, pa da mi idemo dalje, da pravimo novu reorganizaciju. Pored toga, izborni zakon je Ustavni sud poništio 12. juna, a Kalač je davao rješenja prije tog datuma, 4, 5, 6. i 7. juna u fazi zabrane. Čak je dva rješenja dao onog dana kada je razriješen, samo sat vremena prije toga“, rekao je Nurković koji smatra da je viška najmanje 70 radnika.

„Prema mojoj procjeni svih 52 novoprimljenih radnika su totalni višak i oni svi treba da idu kući jer su rješenja dobili dva mjeseca prije i mjesec dana poslije izbora. Pored njih višak je još jedno 20 zaposlenih“, rekao je.

Među 52 sporna radnika, kaže gradonačelnik Rožaja, ima onih koji su posao dobili za stalno, a veliki je broj zaposlenih na tri i devet mjeseci, te pripravnika.

„Pored toga što nemaju nikakvo iskustvo, zvanja ni reference, oni nemaju gdje ni da sjednu. U male prostorije, dva sa dva, je ubačeno po 10 stolica. U takvoj atmosferi je i nemoguće raditi“,rekao je Nurković.

On vjeruje da je prekobrojno upošljavanje rađeno svjesno i namjerno.

„Stvoren je veliki problem novoj vlasti. Zapravo imamo dvostruki problem. I prije novih zapošljavanja, u lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama je postojao višak kojeg se trebalo rješavati, a ne upošljavati nove ljude“, rekao je Nurković.

On očekuje da će Upravna inspekcija osporiti svih 52, odnosno 80 rješenja koja je prethodna vlast dala zaposlenima. Nova upošljavanja je najavio već sljedeće sedmice kada će smijeniti stare i dovesti nove opštinske starješine, kao i razriješiti dosadašnje direktore javnih preduzeća i ustanova.

Iz Upravne inspekcije je ranije “Vijestima” saopšteno da su 16. juna dobili inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u Opštini Rožaje.

“Podnosilac inicijative je Bošnjačka stranka, odnosno njen generalni sekretar Sabro Kalač.

Gospodin Kalač je tražio da se nadzor izvrši u odnosu na oglas od 07.06.2014. za popunjavanje radnih mjesta u pojedinim službama Opštine Rožaje i organima lokalne uprave jer je, kako navodi, postupak oglašavanja raspisan suprotno Zakonu o finansiranju političkih partija i Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Upravna inspekcija je razmotrila inicijativu i zatražila podatke i obavještenja u odnosu na navode inicijative, nakon čega će izvršiti inspekcijski nadzor.“, saopšteno je tada “Vijestima” iz Upravne inspkecije. Doskorašnji predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač je najavio da će komentar na optužbe u vezi sa „nezakonitim i nemoralnim zapošljavanjem “ dati narednih dana.

Naš aktivista, ako bude kvalifikovan, imaće prednost

Novoizabrani predsjednik Opštine Rožaje svog je prethodnika juče optužio i da je za vrijeme svoje vladavine “vršio strogo partijska zapošljavanja”, ali i najavio da ni on neće raditi mnogo drugačije.

„Mi ćemo primati ljude koji znaju da rade, ali ukoliko tih kadrova, koji mogu da zadovolje sistematizaciju, bude u Bošnjačkoj stranci, a ima ih, oni će imati prioritet”, rekao je Nurković.

Ukoliko ne budu zadovoljavali kriterijume, tražiće ih, kaže, u drugim partijama. “Ali, ako budu zadovoljavali iste uslove, svakako će prednost imati naš aktivista ”, rekao je on.

DPS se žalila na sekretara Skupštine inspektori nisu tražili dokumentaciju

Nurković ne zna da li će Upravna inspekcija vršiti nadzor i u slučaju Adisa Pepića, sekretara SO, koji je za taj posao postavljen na predlog i glasovima BS.

Prigovor za njegovo imenovanje podnio je DPS. „Koliko znam, oni nisu došli zbog toga već zbog pritužbi koje je podnijela BS i novo rukovodstvo lokalne uprave. I za te prijave smo Upravnoj inspekciji proslijedili svu dokumentaciju koja je od nas tražena. Za Pepića nijesu tražili nikakvu dokumentaciju, rekao je Nurković.

Galerija

Bonus video: