Sudija Jovović iznad tri zakona?

Da li su sudija Jovović i Sudski savjet prekršili nekoliko zakona ili je riječ o neusaglašenom zakonodavstvu
711 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 18:12h

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović pokriva nekoliko funkcija, koje su po zakonima o sudovima, Sudskom savjetu i konfliktu interesa nespojive. Ona je sudija Osnovnog suda u Podgorici, sudija i VD predsjednika Osnovnog suda na Cetinju i član Sudskog savjeta.

Da li su sudija Jovović i Sudski savjet prekršili nekoliko zakona ili je riječ o neusaglašenom zakonodavstvu s obzirom na to da su lani mijenjani Ustav i pravosudni zakoni?

Iako ima visoku normu i stepen potvrđenih presuda, čime se objašnjava njen izbor za sva ova mjesta, mogućnost da odlučuje o predmetima koji mogu biti interesno povezani, je pravno problematična. Ali ne i za njene nadređene. Jer, nedavni izbor članova Sudskog savjeta otvorio je neka pitanja, poput onog da li zbog sukoba interesa u njemu mogu biti i advokati. Dilemu je postavila i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović na skupštinskom Odboru za politički sistem pitavši predsjednicu Vrhovnog suda “koje lice sada obavlja dužnost predsjednika Osnovnog suda na Cetinju” jer u Izvještaju o radu sudova piše da je predsednik Goran Vrbica privremeno udaljen sa funkcije? Medenica je tada odgovorila da je “razmatrajući situaciju Sudski savjet procijenio da sudije tog suda nemaju dovoljno kapaciteta i da po godišnjem rasporedu nije utvrđen zamjenik predsjednika,”rekla je ona. Dodala je da je Savjet na Cetinje najprije uputio sudiju Dragicu Vuković, a zatim Željku Jovović “koja je taj sud dovela na zavidni nivo”.

Zakon o Sudskom savjetu propisuje da on može “sudiju uz njegov pristanak, na vrijeme do jedne godine uputiti u drugi sud istog ili nižeg stepena, ako zbog izuzeća ili spriječenosti sudije tog suda da obavlja sudijsku funkciju ili iz drugih opravdanih razloga bude dovedeno u pitanje redovno vršenje poslova u sudu u koji se sudija upućuje”. Zakonom o sudovima je, međutim, propisano da se predsjednik suda bira iz redova sudija. Da li je odluka Sudskog savjeta u suprotnosti sa Zakonom o sudovima?

U objašnjenju iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda, koja zbog promjene Ustava više nije na poziciji čelnika Savjeta, piše da nema ničeg spornog.

“Sudija Jovović je upućena na rad u Osnovi sud na Cetinju zbog velike opterećenosti sudija i potrebe rješavanja zaostalih predmeta. Istovremeno, ona je određena da zamjenjuje predsjednika suda, što znači da nema funkciju predsjednika suda,” objašnjeno je. U odlukama Osnovnog suda na Cetinju piše da će “poslove predsjednika suda obavljati zamjenik predsjednika suda Željka Jovović, koja će rukovoditi radom suda, organizovati rad u sudu, vršiti raspored poslova, preduzimati mjere radi urednog i blagovremenog izvršavanja poslova u sudu i odgovarati u granicama svojih ovlašćenja za uredno i blagovremeno obavljanje poslova u sudu.”

Ako obavlja funkciju predsjednika suda, to znači da ima nadležnosti i ovlašćenja predsjednika, tvrde ugledni pravnici, iz čijih redova je biran I dio članova Sudskog savjeta. Kako onda VD predsjednice cetinjskog suda može biti član Sudskog savjeta?

Iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda rečeno je da je od osam kandidata za Sudski savjet iz redova sudija osnovnih sudova, tajnim glasanjem izabrana Željka Jovović. Procedura je sljedeća: sve sudije osnovnih sudova anonimno su popunjavale upitnik i predlagale svoje kandidate. Komisija za izbor je zatim prebrojala glasove i utvrdila ko je dobio najviše, a zatim je Konferencija sudija dala konačnu riječ.

Na pitanje da li je protežirala Željku Jovović, Medenica tvrdi: “Ne može se govoriti o protežiranju jer su je za funkciju izabrale kolege iz svih sudova u državi, tajnim glasanjem”. Sudski savjet je maja ove godine sudiji Jovović produžio mandat na Cetinju za još 12 mjeseci. U tom periodu ona prima platu i dva dodatka, za rad u Sudskom savjetu i naknade za dodatni angažman na Cetinju.

U odgovoru Sudskog savjeta, koji je potpisala Medenica, piše da se zarada isplaćuje u cetinjskom sudu, kao što je propisano Zakonom o sudskom savjetu. Osnovni sud u Podgorici međutim tvrdi:”Istu zaradu ostvaruje u ovom sudu koja joj je utvrđena Zakonom o zaradama i drugim primanjima nosilaca pravosudnih funkcija”.

Nisam imenovano lice i ne kršim zakon

Sudija Jovović je kazala “Vijestima” da prema njenom viđenju zakona, nije u sukobu interesa. “Ipak, konsultovala sam i ljude iz oblasti sprečavanja sukoba interesa, koji su mi potvrdili da nijesam u konfliktu interesa jer nijesam imenovano lice, već upućena na rad u taj sud”

Na kredit kupila stan u Budvi koji još otplaćuje

Prema izvještaju o imovini i prihodima objavljenim na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Jovović je za 2013. primila 1.066 eura u podgoričkom sudu, plus 500 eura naknade kao “zamjenik predsjednika suda na Cetinju”.

Od 2011. je vlasnica stana od 39 kvadrata u Budvi. Od 2007. od kada radi kao sudija do 2011. prijavljivala je platu i ušteđevinu od 1.450 do 5.000 eura. Godinu dana prije nego što je postala vlasnica stana u metropoli turizma, Jovović prijavljuje kredit od 54.055 eura, koji još otplaćuje.

Zakon predviđa da funkcioneri moraju prijaviti poseban izvještaj najkasnije 30 dana nakon promjene imovine veće od 5.000 eura. Iako je u redovnom prijavila stan u Budvi, nikada nije predala poseban izvještaj, a ako i jeste, nije objavljen na sajtu Komisije.

Jovović tvrdi da je ispoštovala zakon: “Uvijek vodim računa da sve po zakonu prijavim i da se sa posebnom pažnjom odnosim prema tom dijelu svojih obaveza”, objasnila je ona.

Izradu ovog teksta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Njen sadržaj je isključiva odgovornost izdavača i ne odražava stavove ambasade Kraljevine Norveške.

Galerija

Bonus video: