U Porto Montenegro stigla Fair Lady - jahta veteran od 80 godina

Četrdeset dva metara duga i šest metara širojka čelična jahta „Fair Lady“ ima plemenite gene jednog od najčuvenijih nekadašnjih brodogradilišta
173 pregleda 2 komentar(a)
Fair Lady u Porto Montenegru, Foto: Porto Montenegro
Fair Lady u Porto Montenegru, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 31.07.2014. 16:15h

Iako u elitnoj tivatskoj marini Porto Montenegro ovog ljeta borave mnoge velike, skupe i ultramoderne jahte koje savremenim dizajnom i komlikovanom tehnologijom plijene pažnju, srca svih pravih ljubitelja mora i brodova, ipak je osvojila jedna od najstarijih ali i najlepših jahti koje su pohodile ovu marinu. Riječ je o skoro 90 godina staroj, tzv. klasičnoj motornoj jahti „Fair Lady“ pod britanskom zastavom, a koja je ovih dana vezana uz mulo II Porto Montenegra.

Klasičan izgled ovog atraktivnog plovećeg oldajmera savršeno se uklopio u pozadinu koju čini novoizgrađeni hotel „Regent“, napravljen po ugledu na stare italijanske plemićke palate na jezeru Kuomo.

Stara „džentlemnska jahta“ kako su originalno nazivani ovakvi brodovi u vrijeme tzv. “belle epoque“ kada je i „Fair Lady“ prvi put zasjekla more, plijeni pažnju svih posjetilaca tivatske marine gdje atraktivni ploveći veteran predstavlja nevjerovatan kontrast u odnosu na okruženje krcato modernim, savremeno dizajniranim, ali zato i pomalo bezdušnim, konfekcijskim jahtama.

Sve što one nisu upravo ono što „Fair Lady“ jeste – pravi brod za uživanje u moru i plovidbi, a ne „ploveće zabavište“ ili „ploveća kancelarija“ što je većina današnjih modernih mega i super jahti, na kojima vlasnici i ne uživaju u plovidbi kao takvoj, već u glamuru i pažnji javnosti koje im takvi brodovi donose.

Četrdeset dva metara duga i šest metara širojka čelična jahta „Fair Lady“ ima plemenite gene jednog od najčuvenijih nekadašnjih brodogradilišta klasičnih motornih jahti i jedrilica, britanskog „Camper&Nicholsona“ u čijim je konstrukcionom birou i brodogradilištu nastala davne 1928. godine.

Jahtu je u stilu koji nikada ne izlazi iz mode prije skoro 90 godina dizajnirao Čarl E.Nikolson, a „Fair Lady“ se osim impoznatnom pojavom i neprevaziđeno lijepim linijama trupa i nadgrađa, izdavaja i opremom karakterističnom za svaki pravi „džentlenski brod“.

Luksuzna unutrašnjost i moderna tehnička oprema

Sve je ovdje obloženo mahagonijem, tikovinom i detaljima od poliranog mesinga i bronze, a luksuzno opremljena unutrašnjost broda u kome može uživati 8 do maksimalno 12 putnika, sjajna je interpretacijan enterijera starih putničkih brodova, iz vremena prije nego što su oni postali „ploveći hoteli“. Sve to zadržano je i sada, iako je „Fair Lady“ lani temeljito obnovljena i modernizovana u brodogradilištu Pendennis u Špapniji.

Na „Fair Lady“ osim najmodernije informatičke, komunikacijske opreme i satelitske televizije, te nekoliko manjih čamaca, roničake i opreme za zabavu na vodi, ne postoji puno drugih sadržaja za zabavu gostiju kao na modernim jahtama i time je ovaj brod zapravo sačuvao suštinu jahtinga – uživanje u plovidbi, moru i valovima.

Ova predivna jahta, za kojom se ovih dana osvrću glave posjetilaca Porto Montenegra, to radi na izvanredno ležeran način jer je pravom ležernom brzinom „za guštanje“ od samo 10 čvorova, „Fair Lady“ pokreću dva dizel motora „Gardner“ ukupne snage 460 konja.

Bonus video: