Usvojen Predlog uredbe o listi ljekova

"Predlog uredbe je kvalitetan dokument sa jasno definisanim kriterijumima koji su prisutni u državama Evropske unije"
0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2014. 16:02h

Vlada je danas usvojila Predlog uredbe o kriterijumima za utvrđivanje osnovne i dopunske liste ljekova kojim je definisano šta sve mora posjedovati lijek koji pretenduje da bude stavljen na listu, saopštio je ministar zdravlja, Miodrag Radunović.

On je naveo da su trenutno aktuelni pravilnici o referentnim cijenama i propisivanju ljekova na recept.

"Predlog uredbe je kvalitetan dokument sa jasno definisanim kriterijumima koji su prisutni u državama Evropske unije", kazao je Radunović.

On je rekao da vjeruje da će početkom septembru biti usvojena osnovna i dopunska lista ljekova.

Radunović je kazao da je Vlada usvojila i Predlog strategije javno-privatnog partnerstva u zdravstvu s Predlogom akcionog plana za period 2014 - 2017. godine.

Taj dokument, kako je naveo, sadrži oblasti koje Ministarstvo želi da budu dio javno - privatnog partnerstva, a obuhvataju zdravstveni dio i nezdravstvene usluge.

„Zdravstveni dio, gdje se mogu praviti partnerstva ulaganjem u infrastrukturu proširenjem mreže zdravstvenih ustanova“, objasnio je Radunović, navodeći da je to definisano kroz izgradnju dva zdravstvena centra na sjeveru i jugu Crne Gore.

Prema njegovim riječima, razmišlja se i o klinikama za neurologiju, psihijatriju, infektivna oboljenja, dermatovenerologiju, kao i o ginekološko-akušerksoj klinici.

„Predmet naših razmišljanja za privatno-javno partnerstvo je igradnja gradske bolnice u Podgorici“, naveo je Radunović.

Govoreći o nezdravstvenim uslugama, Radunović je kazao da su obaveze definisane u Opštoj bolnici u Nikšiću.

Radunović je rekao da 1.529 zaposlenih obavlja nezdravstvene usluge u crnogorskom zdravstvu, navodeći da oni koštaju sistem deset miliona EUR bruto.

„To treba da bude polazna osnova, da bi se radio elaborat koje usluge mogu stati u privatno-javno partnerstvo - higijena,vešeraj, pranje veša, ishrana, ketering“, naveo je on.

Radunović je rekao da se dio Strategije odnosi na zdravstveni turizam.

„Razvojem zdravstvenog turizma moramo podići kvalitet zdravstvenih ustanova i podići standardizaciju, licenciranje i akreditaciju, a resursi kao Ulcinj, Igalo,Cetinje i opštine sjevera mogu biti predmet pažnje stranih inevstitora“, zaključio je Radunović.

Bonus video: