Urušena zgrada bivšeg hotela u Herceg Novom

Iako je u budžetu opštine još prošle godine opredijeljeno 50 hiljada eura za rušenje Rudnika, odluka nikada nije sprovedena
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 12:26h

Hotel Rudnik u centru grada koji ne radi skoro 35 godina sinoć je dodatno oštećen. Hotel je stradao u zemljotresu 1979. godine i za njega je još krajem 1998. godine opštinska inspekcija donijela rješenje o rušenju, koje je odlagano zbog protivljenja bivših vlasnika, a potom zbog besparice, ali i neažurnosti i nedostatka volje lokalne vlasti.

Prije pet i po godine ruševina je prekrivena sa 300 kvadrata kulisa na kojima su na tri strane predstavljene fasade hotela kakav je nekada bio.

Odluka o rušenju donijeta je na osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata koji u odjeljku Uklanjanje objekata precizira da će “organ lokalne uprave odobriće rješenjem, po službenoj dužnosti ili na zahtjev zainteresovanog lica, uklanjanje objekata za koji utvrdi da je usljed dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost, radi čega predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susjedne objekte I za bezbjednost saobraćaja”.

Iako je u budžetu opštine još prošle godine opredijeljeno 50 hiljada eura za rušenje Rudnika, odluka nikada nije sprovedena.

Predratni hotel Rudnik, koji je nakon nacionalizacije radio u sastavu HTP Boka, izmedju dva rata bio je elitni hotel. Smješten u centru grada, u najfrekventnijem dijelu Njegoševe ulice, i nakon Drugog svjetskog rata hotel je bio, omiljeno sastajalište Novljana, ali i gostiju koji su dolazili u grad.

U Rudnik su često svraćali Ivo Andrić, Dušan Kostić, Branko Ćopić I drugi književni velikani. Danas u njemu često borave beskućnici. Objekat bivšeg hotela u katastru je upisan kao dva objekta . Na polovini je uknjižena Vektra Boka, a drugu polovinu “dijeli” 11 nasljednika bivšeg vlasnika.

U katastarskom listu na dijelu koji pripada Vektra Boka postoji, između ostalih, i zabilješka o “poreskom potraživanju u iznosu od 1,7 miliona eura u korist Crne Gore”. U planu izgradnja hotela Prema važećem urbanističkom projektu Zapadnog podgrađa na mjestu starog hotela Rudnik planirana je izgradnja hotelsko poslovnog objekta.

Galerija

Bonus video: