Jaka kiša na primorju: Brodovi usidreni u luci

Zbog loših vremenskih uslova, Lučka kapetanija Bar je sinoć izdala zabranu isplovljavanja iz Luke Bar
54 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 07:40h

Obilna kiša zahvatila je sinoć primorje i centralni dio države, a zbog nevremena kasnili su i avioni Montenegro Airlinesa. Ipak, većih problema nije bilo.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore saopšteno je da će periferija dolazećeg ciklona zahvatiti državu tokom noći, pa su najavljene obilnije padavine na području Boke, primorja i u centralnim predjelima. Ali ipak ne kao u zemljama okruženja.

Zbog loših vremenskih uslova, Lučka kapetanija Bar je sinoć izdala zabranu isplovljavanja iz Luke Bar, koja je važila do jutra.

U Budvi je palo 48 litara kiše po kvadratnom metru.

"Imali smo pet manjih intervencija, uglavnom se radilo o manjem prodiranju vode u prizemne prostorije," rekao je "Vijestima" načelnik Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić.

Oko 17 i 30 sati jako nevrijeme zahvatilo je hercegnovsku rivijeru, pa je za samo 10 minuta od 18 i 10 do 18 i 20 sati palo 25 litara kiše po metru kvadratnom, a temperatura je sa 28 stepeni koliko je iznosila u 11 sati pala na 18 stepeni Celzijusa. Od 11 do 18 sati palo je 71 litar kiše po metru kvadratnom.

U tom peridu duvao je i vjetar brzinom od 25 metara u sekundi, odnosno 95 kilometara na sat. Ulice i glavni gradski trg su poplavljeni, kao i objekti na rivijeri, pa su se građani često obraćali Službi zaštite iz minuta u minut.

Iz Barske kapetanije su „Vijestima“ rekli da je pomorska vremenska progoza najavila južni i jugoistočni vjetar sa udarima do 35 čvorova, sa smirivanjem u jutarnjim satima.

Olujni jugo podigao je juče kasno popodne more, u barskom zalivu već od popodnevih sati, prije nevremena, nije bilo manjih plovila, dok na uređenim kupalištima nije bilo kupača.

Ranije poslijepodne na plažama je izdata zabrana kupanja, koja se nije poštovala.

U Crnoj Gori je na snazi tzv. Narandžasti alarm kao upozorenje na dolazak ciklona. Ipak, najveći udar ciklona se očekuje u Hrvatskoj gdje je već na snazi Crveni alarm. Zbog velikog nevremena Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad Hrvatske i dijela BIH.

Galerija

Bonus video: