Žrtve eksploatacije

"Muškarci najčešće žrtve prisilnog rada, žene seksualne eksplotacije"

"Djeca su najčešće žrtve prisilnog prosjačenja i prodaje"
1 komentar(a)
trgovina ljudima, Foto: Mup.gov.rs
trgovina ljudima, Foto: Mup.gov.rs
Ažurirano: 29.07.2014. 17:26h

Lakomislenost, želja za osiguranom egzistencijom i lakšim i boljim životom u takozvanim obećanim zemljama dovode do ulaska u krug trgovaca ljudima, gdje se postaje žrtva raznih oblika eksploatacije, upozorili su iz vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima.

Oni su, u susret 30. julu, kojeg su Ujedinjene nacije proglasile svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima, intezivirali aktivnosti i podsjećaju javnost da je trgovina ljudima jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, zločin protiv čovječnosti, integriteta i dostojanstva čovjeka, koji je posljednjih godina prepoznat gotovo u svim državama svijeta, pa i Crnoj Gori.

"Lakomislenost, želja za osiguranom egzistencijom i lakšim i boljim životom u tzv. obećanim zemljama, dovodi do ulaska u krug trgovaca ljudima, gdje i sami postaju žrtve raznih oblika eksploatacije. Muškarci su najčešće žrtve prisilnog rada, žene seksualne eksplotacije, a djeca prisilnog prosjačenja i prodaje", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u odnosu na fenomen trgovine ljudima posebno su osjetljivi mladi ljudi, pa Kancelarija preduzima niz preventivnih aktivnosti usmjerenih na podizanje nivoa svijesti javnosti o tom problemu, distribucijom propagandnog materijala u turističkim centrima.

"Kao i postavljanjem na svim granicnim prelazima postera kojim se promovise SOS linija za žrtve trgovine ljudima sa brojem 11 6666, putem koje se, 24 časa, besplatno i anonimno, pozivom sa svih mreža u Crnoj Gori može prijaviti postojanje sumnje na izvršenje ovog krivičnog djela ili dobiti više informacija o samom fenomenu i službama za pomoć", kaže se u saopštenju.