Herceg Novi: Forte Mare se otvara za turiste

Ture bi počinjale sa obale kroz Forte mare, Kala longom, kroz tzv. magareća vrata - kod Potkovičaste kule do Kanli kule i natrag..
113 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2014. 16:14h

Završena je rekonstrukcija dijela unutrašnjih prostorija tvrđave Forte Mare koja je sprovedena kao dio projekta kojim je predviđena turistička valorizacija novskih fortifikacija.

Opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti, po sistemu nikad nije kasno, inicirao je projekat po ugledu na susjedne Kotor i Dubrovnik koji od toga već decenijama značajno profitiraju.

Prethodnih dana sa zidina tvrđave otklonjeni su tragovi višegodišnjeg nemara brojnih zakupaca.

“Preko 6 vijekova stare zidine tvrđave Forte Mare pamte burnu istoriju Herceg Novog. Preživjela je ova forteca mnoge bure i ratove, ali ljudski nemar i nebriga ostavili su ružne ožiljke koje je valjalo otkloniti. Preko kamena je bačen špric, a masnom bojom prefarban zidovi”, navodi viši konzervator Goran Skrobanović koji je vodio projekat rekonstrukcije.

Ističe da je sve urađeno u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Posao je zahvaljujući novskoj firmi “Pozitron” i njenim radnicima vičnim radu sa kamenom, završen prije roka i veoma kvalitetno. Značajan doprinos dali su i članovi Planinarskog kluba “Subra” iz Herceg Novog koji su očistili vanjske zidine tvrđave od rastinja, a sav posao koštao je 2.600 eura. Drevna forteca, na čijim zidinama se može “čitati” šest slojeva istorije do najstarijeg kamena - grbovnika bosanskih velmoža, magično privlači turiste koji bi rado da otkriju njene tajne prolaze i uživaju u pogledu sa vrha kule. Iako još nije zvanično otvorena za posjete, konkretni planovi o njenoj turističkoj valorizaciji postoje.

Građena u periodu od 14. do 17. vijeka zaštitni je znak grada

Predviđeno je da atraktivna tura obilsaka, počne sa obale, kroz Forte Mare, Kala Longom, kroz tzv.magareća vrata kod Potkovičaste Kule do Kanli Kule i onda natrag pored crkava Arhangela Mihaila, Svetog Jeronima i Svetog Leopolda u Straom gradu.. Zarada od sličnih tura u susjednim Kotoru i Dubrovniku značajno puni gradske kase.

Tvrđava Forte Mare izgrađena je u periodu od 14. do 17. vijeka a konačne obrise dali su joj Austrougari 1833. godine.

Galerija

Bonus video: