Prošle godine podignute optužnice protiv više od 700 osoba

Na kraju 2013. ostalo je neriješeno optuženja protiv 4.203 učinioca, što je u poređenju sa prethodnom godinom manje za deset odsto
0 komentar(a)
Vrhovno državno tužilaštvo, Više državno tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Vrhovno državno tužilaštvo, Više državno tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2014. 10:58h

Državna tužilaštva u Crnoj Gori optužila su prošle godine 4.598 učinilaca krivičnih djela, od kojih su protiv 707 lica podignute optužnice poslije sprovedene istrage.

U Izvještaju o radu tužilaštva, navodi se da je 291 učinilac neposredno optužen, dok je protiv 3.600 lica podnijet optužni prijedlog.

“Uz neriješena optuženja iz ranijih godina, u prošloj godini je kod sudova bilo optuženja protiv 9.268 učinilaca krivičnih djela. Postupajući po optuženjima državnih tužilaca, sudovi su donijeli 5.065 odluka. Protiv 4.451 ili za oko 88 odsto lica su donijeli osuđujuće presude”, kaže se u Izvještaju.

Na kraju prošle godine ostalo je neriješeno optuženja protiv 4.203 učinioca, što je u poređenju sa prethodnom godinom manje za deset odsto.

„Nezadovoljni kaznenom politikom sudova, državni tužioci su izjavili 1.261 žalbu, od toga 674 zbog odluke o kazni i 587 iz drugih razloga. Sudovi su riješili 1.127 žalbi državnih tužilaca, dok je ostalo neriješenih žalbi protiv 414 učinilaca, imajući u vidu i one koje su izjavljene u ranijem periodu“, kaže se u dokumentu.

Odlučujući po žalbama državnih tužilaca, sudovi su uvažili 274, a odbili žalbe protiv 853 učinioca.

„U cilju ostvarivanja svrhe krivičnih sankcija državni tužioci će i dalje nastojati da izjavljivanjem žalbi utiču na donošenje pravilnih odluka sudova i ujednačavanje kaznene politike, uvjereni da i na taj način daju značajan doprinos jačanju javnog povjerenja u postizanje pravde“, kaže se u Izvještaju.

Osim predmeta u kojima su učinioci krivičnih djela poznati ili nepoznati, državni tužioci Crne Gore su prošle godine imali u radu i 6.901 predmet u kojima su pokretali pretkrivični postupak radi provjere indicija i osnova sumnje o eventualnom postojanju krivičnog djela i učinioca.

Kako se navodi, to su radili po sopstvenoj ili inicijativi oštećenih građana, zainteresovanih pravnih ili fizičkih lica, kao i po anonimnim prijavama.

Postupak je okončan u 5.801 krivičnopravnom slučaju, nakon što su državni tužioci u izviđjaju preduzeli radnje dokazivanja u cilju provjera sumnji i indicija.

“Kao rezultat ovih aktivnosti krivični postupci su pokrenuti protiv 725 punoljetnih ili maloljetnih učinilaca, dok su u 5.076 slučajeva, nakon provjere indicija, postupak okončali službenom zabilješkom da nije bilo osnova za pokretanje krivičnog postupka”, kaže se u Izvještaju.

Na kraju prošle godine ostalo je u provjerama oko 1.100 slučajeva

Bonus video: