Radna noć za spasioce: Dvoje do jutra ostalo na stijeni

Iskusni skiper tvrdi da more uvijek opominje i da nevrijeme nikad ne dolazi iznenada, već počinje kao maestral, ali, sa južne strane
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2014. 09:40h

Novi sudar ljudskog nemara i moći prirode u nedjelju veče samo slučajem nije rezultirao ljudskim žrtvama, a ponašanje kupača i nautičara od Bara do Budve dokazalo je da iz prethodnih sličnih situacija, nažalost, nisu izvučene nikakve pouke.

Zvanični i nezvanični spasilački timovi od 17 sati u nedjelju popodne, pa do ranih jutarnjih sati juče, naprezali su se po izuzetno teškim vremenskim uslovima-jakom jugu i velikim talasima, da bi pritekli u pomoć svima kojima je ona trebala, rizikujući i svoje živote i plovila kojima su spašavali.

Najslikovitiji prikaz zbivanja u talasima dao je višestruki učesnik ovakvih akcija, skiper turističkog brodića „Montenegro“ Predrag Adžić iz Bara, koji je sa sinom Milošem spasio rusku porodicu i njihov gliser.

“Profesionalci su se u nedjelju popodne na vrijeme sklonili i onda prema tradiciji pružali pomoć jer naše državne službe spašavanja ne mogu stići na svako mjesto, pošto se zadesi na moru više desetina, pa i stotina plovila svih tipova. Praksa pokazuje da u ovakvim nevremenima stradaju početnici i novi jahtaši na gumenjacima, manjim čamcima, gliserima i jahticama, jer ne obraćaju pažnju na signale koji najavljuju nevrijeme , ili ih najvjerovatnije i ne znaju”, ističe Adžić.

Iskusni skiper tvrdi da more uvijek opominje i da nevrijeme nikad ne dolazi iznenada, već počinje kao maestral, ali, sa južne strane. More zatim mijenja boju - postaje sve tamnije, u daljini se jasno vide oblaci, pojavljuju se vodene struje „kao kad voda preliva čašu, na obali je po metar vode više“, a osjeti se snažno miris joda.

“Čim smo vidjeli što se sprema, svi mi čamdžije koji vozimo iz Bara do Kraljičine plaže kod Čanja, pozvali smo u 15 sati sve naše goste da se odmah ukrcaju da ih vratimo u Bar, većina je poslušala, ostale su pokupili čamci koji voze od Čanja do te plaže, tu su bili da pomognu i čamci policije i Lučke kapetanije Bar”, nastavlja Adžić.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, brod UPS je iza Volujice posljednjeg pronašao i spasio sigurnog potapanja luksuzni gliser

Nevrijeme je, kaže, počelo u 16:15, more je podiglo velike talase u pet minuta. Bježeći brodom prema marini, sa sinom Milošem, Peđa je na oko dvije milje od Sutomora ugledao manji čamac iz kojeg im neko maše. Uspjeli su da se probiju do njega kroz talase „od sigurno tri metra“ i u preko polovine napunjenom vode gliseru kojem je otkazao motor, ugledali petočlanu porodicu, „bili su ili Rusi ili Bjelorusi“.

“Imao sam ogroman problem kako da im priđem jer su bili ogromni talasi, a oni bez pogona, pa sam ih nekako zaklonio od talasa i rekao Milošu da ih prebaci kod nas. Sreća da je sportista i fizički spreman, jer ih je prebacivao jednom rukom, držeći se drugom za stub. Svo to vrijeme, onako mokri riječ nisu progovarali, vidjelo se da su u šoku i preplašeni, rekao je Adžić.

Kada su sve petoro prebačeni na „Montenegro“ i spušteni u kabinu, u toplo, Miloš je skočio u more, doplivao do glisera i zavezao ga za očev brod konopom, pa je i tako i gliser dotegljen u marinu, gdje su Adžići iskrcali strance.

Državni spasioci iz Uprave pomorske sigurnosti (UPS) i Sektora granične policije MUP-a imali su pune ruke posla od 17 sati u nedjelju, pa sve do 5 juče ujutro, kada su sa Buljarice izvukli dvoje kupača koji su na tom zabitom mjestu proveli noć. Spasilački tim UPS pod vođstvom načelnika Uprave, kapetana Vladana Radonjića, sa plovnom jedinicom, u nedjelju je prvo u dva navrata evakuisao grupu od 12 turista koje su talasi zarobili na maloj pješčanoj plaži ispod litica Crnog rta između Sutomora i Čanja. Potom su intervenisali na „divljoj“ plaži između Petrovca i hotela „As“ gdje se nalazilo šestoro kupača, ali, nisu im mogli prići zbog podvodnih stijena, pa je tu grupu izvukla grupa petrovačkih vatrogasaca i Gorske službe.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, brod UPS je iza Volujice posljednjeg pronašao i spasio sigurnog potapanja luksuzni gliser „koji se najvjerovatnije zbog jakog nevremena otkinuo sa sidrišta“.

Galerija

Bonus video: