Dio DANU: Promovišu se koalicije koje vraćaju Crnu Goru u devedesete

"Nedopustivo je manipulisanje vrijednostima stoljetne oslobodilačke borbe u kojoj je osvjedočena crnogorska nacija"
51 pregleda 5 komentar(a)
DANU, Foto: Boris Pejović
DANU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2014. 13:41h

Političke koalicije koje se promovišu u ime takozvanog nacionalnog pomirenja, vraćaju Crnu Goru na početak devedesetih godina prošlog vijeka i vode je u pogibeljnu avanturu kakvih je u njenoj istoriji bilo i previše, smatraju u Dukljanskoj akademiji nauka i umjetnosti (DANU).

U saopštenju grupe akademika navodi se da je nedostatak državne strategije u obnovi i izgradnji kulturno-duhovnih institucija, koje su osnova nacionalnog i državnog identiteta svake moderne evropske države, uzrokovalo sadašnju političku krizu u Crnoj Gori.

Saopštenje dostavljeno agenciji MINA potpisali su akademici Branko Radojičić, Sreten Perović, Mladen Lompar, Vukić Pulević, Radmila Vojvodić, Dimitrije Popović, Rajko Todorović, Radoje Pajović, Mihailo Kuliš, Blagota Mitrić i Zuvdija Hodžić

"Političko vođstvo koje je predvodilo obnovu crnogorske državne nezavisnosti nije se u postreferendumskim godinama u potrebnoj mjeri posvetilo kulturnoj i nacionalnoj obnovi državnih institucija", kaže se u saopštenju akademika.

Prema njihovim riječima, ključne nacionalne ustanove, koje se već decenijama zalažu za napredak i afirmaciju crnogorske nacije, multikulturalnost Crne Gore i građanske vrijednosti, tavore ili su pred gašenjem.

"Nedopustivo je manipulisanje vrijednostima stoljetne oslobodilačke borbe u kojoj je osvjedočena crnogorska nacija i manipulisanje tekovinama antifašizma i doprinosom Crne Gore antifašističkoj koaliciji evropskih država", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, nedovoljna zainteresovanost za temeljna pitanja duhovno–kulturnog razvoja, relativizovanje i minorizacija vrijednosti koje su ugrađene u crnogorsku istorijsku vertikalu, a koje pripadaju postulatima na kojima se temelji savremena evropska civilizacija, rezultat su opasnog političko-profiterskog mentaliteta koji je na djelu i koji kulminira nakon lokalnih izbora, ne samo u Podgorici.

"Nedopustivo je manipulisanje vrijednostima stoljetne oslobodilačke borbe u kojoj je osvjedočena crnogorska nacija i manipulisanje tekovinama antifašizma i doprinosom Crne Gore antifašističkoj koaliciji evropskih država", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je trgovanje plemenitom idejom navodnog nacionalnog pomirenja u ime kratkoročnih političko–partijskih ciljeva, protivno strateškim interesima države i dovodi u pitanje njenu održivost u neposrednoj budućnosti.

"Upozoravamo crnogorsku javnost i političke prvake državotvornog usmjerenja - političke koalicije koje se promovišu u ime takozvanog nacionalnog pomirenja sa sljedbenicima ideologije koja negira crnogorsku nacionalnost i državnost, vraćaju državu na početak devedesetih godina prošlog vijeka i vode u pogibeljnu avanturu kakvih je u istoriji Crne Gore bilo i previše", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: