Vukčević: VDT nije izabran zbog političkih nagodbi

On je podsjetio da je u roku od 30 dana izabran čelnik sudske organizacije, i izrazio žaljenje što još nije izabran čelnik tužilačke
89 pregleda 4 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2014. 10:35h

Potrebna većina za izbor vrhovnog državno tužioca (VDT) pretvorila se u nagodbu političkih elita zbog čega se čeka na izbor čelnika tužilačke organizacije, kazao je predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević.

On je podsjetio da je u roku od 30 dana izabran čelnik sudske organizacije, i izrazio žaljenje što još nije izabran čelnik tužilačke.

Prema njegovim riječima, taj postupak traje duže od godinu.

"I ona većina koja je usvojena, dvije trećine pa tri petine, koja je trebalo da bude osnova legitimiteta za izbor čelnika tužilačke organizacije, plašim se da se u crnogorskim uslovima pretvorila u nagodbu političkih elita, i vjerujem da iz tog razloga imamo čekanje izbora za vrhovnog državniog tužioca”, kazao je Vukčević novinarima u Sudskom savjetu.

Vukčević je kazao da vjeruje da će i čelnik tužilačke organizacije biti ubrzo izabran

Prema riječima Vukčevića, sa druge strane, možda to dovodi do upitnosti takvog ustavnog rješenja.

“Budući da u ovom ustavnom rješenju gdje glasa struka, evidentno je da se lakše postiže potrebna većina i lakše se dolazi do mišljenja onog ko treba da bude na čelu sudske organizacije”, ocijenio je on.

Vukčević je kazao da vjeruje da će i čelnik tužilačke organizacije biti ubrzo izabran.

“A vjerujem i da će biti i okrugli sto na kojem bismo zajedno provjerili valjanost ustavnih rješenja koje se odnose na izbore u pravosuđu, u onom dijelu gdje se traži postizanje skupštinskih većina”, rekao je on.

Vukčević je podsjetio na iskaz jednog novinara koji je rekao da bi, da se pored VDT bira još neko, zamjenik ili slično, vjerovatno došlo do izbora.

“Tako bi se možda napravio neki paket političke nagodbe, ovako kad se bira jedan, to je usložnjeno uspjeti. Ne vjerujem da taj pojednostavljeni sud treba po svaku cijenu glorifikovati, ali vjerujem da u njemu možda ima i istine”, zaključio je on.

Medenica ne bi komentarisala poruke Brisela

Upitana kakva se poruka šalje Briselu time što ponovo nije izabran VDT, predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica kazala da ne bi o porukama Briselu.

"Više bih o porukama pravnoj državi i sistemu. Najmanje je bitno šta će reći Brisel, a mnogo je bitnije da li ćemo se uhvatiti u koštac sa kriminalom i da li ćemo sve počinioce krivičnih djela izvesti pred sud”, rekla je ona novinarima nakon polaganja zakletve.

Medenica je kazala da se ne mogu od sudske vlasti tražiti bilo koje presude, ako nema optužbi na stolu.

“Ovakvo stanje u tužilaštvu itekako će uticati i na konačan uspjeh sudske vlasti u presuđenjima”, zaključila je ona.

Bonus video: