Marija Vučinović od kritičara do šefa Savjeta za razvoj NVO

Nije dobro za rad Savjeta što na samom početku imamo jednu kontroverzu, i to u vezi sa odnosom predsjednice prema NVO, smatra Muk
54 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 18:35h

Nakon što je nedavno imenovala Jusa Ajanovića (DPS), kojem se sudi zbog sumnje da je zloupotrebio socijalna davanja u partijske svrhe kroz aferu „Snimak“, za v.d. direktora Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Vlada Crne Gore povukla je još jedan sličan kadrovski potez - za predsjednicu novoformiranog Savjeta za razvoj NVO, kabinet premijera Mila Đukanovića postavio je ministarku bez portfelja i predsjednicu HGI Mariju Vučinović, koja se nedavno „proslavila“ kontroverznim izjavama o mjestu i ulozi NVO u crnogorskom društvu.

Gostujući prije dva mjeseca na kotorskoj Radio Skali, Vučinović se saglasila sa svojim domaćinom na Radio Skali Slavkom Mandićem, da se „dio NVO u Crnoj Gori upliće u politički život i čak ga kreira“, ocjenjujući da je to produkt „činjenice da NVO dobijaju jako dobra i velika sredstva.

„U stvari im je data mogućnost da se kroz NVO sektor bave politikom. To nije u redu. Djelovanje kroz NVO sektor daje mogućnost upliva u rad politike bez ikakve odgovornosti, a pri tome NVO sektor ima mogućnost finansiranja iz jako puno izvora. Pri tome ne znam da ikome polažu finansijske račune, tu nema nikakvih državnih revizora i njima je jako lijepo tako djelovati. Zbog čega se to pustilo ja ne znam, vjerovatno je tu i pritisak međunarodnih organizacija i posmatrača koji vjerovatno NVO-u daju potporu da one tako djeluju. Na nama, odnosno Vladi i vlastima je da se sa time izbore“, kazala je tada Vučinović konstatujući da „saopštenja takvih NVO ne trpe nikakvu cenzuru u pojednim medijima jer su po pravilu kritičari bilo koje aktivnosti koju Vlada sprovodi“.

Vučinović juče nije odgovorila na pitanja “Vijesti” kako će njen stav da “dio međunarodnih organizacija i posmatrača daje potporu NVO-u da one politički djeluju“ uticati na ispunjavanje tih zadataka Savjeta kojim predsjedava, te da li je njeno imenovanje na tu poziciju zapravo ostvarenje obećanja iz maja „da će se Vlada znati izboriti“ sa tobožnjim političkim NVO, kritički nastrojenim medijima i stranim faktorom koji ih podržava.

Član Savjeta i predsjednik UO Instituta alternativa Stevo Muk pozdravio je imenovanje osobe ranga ministra umjesto državnog sekretara, za predsjednika Savjeta za razvoj NVO, ali i istakao da je Vlada morala imenovati osobu sa „najviše razumijevanja, znanja i iskustva u vezi sa civilnim društvom.”

“Nije dobro za rad Savjeta što na samom početku imamo jednu kontroverzu i to u vezi sa predistorijom odnosa predsjednice savjeta prema NVO. Smatram da je Vlada morala da uzme u obzir tu činjenicu prilikom imenovanja. Imajući u vidu mjesto na koje je imenovana, potrebno je da se Vučinović na neki način ogradi od ranijih izjava koje nisu prilog dobroj komunikaciji i saradnji između Vlade i NVO” - kazao je “Vijestima” Muk, dodajući da pretpostavlja “da je Vučinović svjesna činjenice da su predstavnici NVO u Savjetu upravo da bi se bavili politikom, odnosno pomogli u njenom kreiranju.”

„Neznanje i nepoznavanje stvari koje je pokazala ministarka Vučinović u toj svojoj izjavi o položaju i ulozi NVO, rezultat je individualne nezainteresovanosti sa jedne strane, a sa druge, i vrlo konfuzne situacije koje imamo u Crnoj Gori kada je NVO sektor u pitanju. Predstojeći rad u Savjetu, biće idealna prilika za edukaciju predsjednice tog tijela, ostalih članova Savjeta, ali i kolega iz NVO uopšte“, ocijenio je imenovanje Vučinovićeve član Savjeta za razvoj NVO, Aleksandar - Šime Dedović iz nikšićkog „Alfa centra“.

Galerija

Bonus video: