Fejzić poručio povodom Bajrama: Cijelo čovječanstvo na ispitu

Ove godine Ramazan je počeo 28. juna, a završava se večeras iftarom u 20 sati i 19 minuta
137 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 15:19h

Crnogorski muslimani proslaviće sjutra veliki islamski praznik - Ramazanski bajram.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca Ramazana, odnosno mjeseca posta tokom koga se muslimani širom svijeta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa.

Ove godine Ramazan je počeo 28. juna, a završava se večeras iftarom u 20 sati i 19 minuta.

Tokom posta, vjernici se uzdržavaju od loših misli i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum.

Mjesec Ramazana jedan je od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane.

Predanost vjeri i stalni ibadet vjernicima omogućava da tokom mjeseca Ramazana očiste duše i istinski zatraže oprost za sve svoje grijehe.

Gospodar u Ramazanu svima prašta i nudi pokajanje i povratak Njemu i svi vjerski propisi u Ramazanu podstiču čovjeka da spozna svoju ulogu na ovom svijetu.

Bajram namaz ove godine biće klanjan sjutra u svim džamijama u Crnoj Gori u šest sati i pet minuta.

Fejzić: Cijelo čovječanstvo na ispitu

Danas, kada naočigled svih nas četvrtina čovječanstva gladuje, kada se po ko zna koji put dešava Palestina, u kojoj se svakodnevno u domovima, u redu za hljeb i u bolnicama prolijeva nevina krv djece i civila, ne samo islamski ummet - a on prvenstveno, već cijelo čovječanstvo je na ispitu čovječnosti i civilizacije. Posebna je odgovornost na onima koji imaju moć da to stanje promijene. Svi smo mi aktivni ili pasivni sudionici ataka na najveću svetinju - ljudski život i dostojanstvo, navodi se u poruci reisa Rifata ef. Fejzića povodom najvećeg islamskog praznika Ramazanskog bajrama.

On dodaje da Kur'an, kao Božija riječ i upozorenje, kao i druge nebeske knjige, obiluje primjerima o propasti pređašnjih pojedinaca, naroda i imperija zbog zanemarivanja ovih vrijednosti.

"Allahovom voljom ispratismo i ovaj ramazan. Proveli smo ga u odricanju i postu koji je najefikasnija duhovna škola za sticanje bogobojaznosti, odlučnosti, solidarnosti i preispitivanja sebe samog. Na ovim vrlinama temelji se srećan život i opstanak čovjeka, i kao jedinke i kao zajednice. Njihov značaj je još veći u naše doba, u kojem duhovni razvoj zaostaje za materijalno-tehnološkim razvojem. Svjedoci smo posledica takvog disbalansa - glad, obespravljenost, nasilje... A, kad bi znali istinske vrijednosti i koristi Ramazana, poželjeli bismo da uvjek budemo u njemu", navodi Fejzić.

On dodaje da Kur'an, kao Božija riječ i upozorenje, kao i druge nebeske knjige, obiluje primjerima o propasti pređašnjih pojedinaca, naroda i imperija zbog zanemarivanja ovih vrijednosti.

"Svi mi koji se rađamo jednaki, bez obzira na svjetonazor, moramo se zapitati kuda idemo. Sa ovim Allahovim poukama stupamo u Bajram, sa većom snagom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu da Allah primi naš post i da nam u tome pomogne. U to ime, srdačno vam čestitam naš najveći praznik: Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!", istakao je Fejzić.

Ramazanski bajram nastupa sjutra, kada će se u novootvorenoj džamiji "Selimija", u Baru, sa početkom u šest časova, održati Centralna Bajramska molitva koju će predvoditi reis.

Đukanović: Muslimani imaju posebne zasluge za multikonfesionalni i multietnički sklad u Crnoj Gori

Predsjednik Vlade Milo Đukanović čestitao je Ramazanski bajram poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu-l-ulemi Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

"Poruke mira, razumijevanja i sloge koje afirmišu bajramski dani prilika su da sa ponosom istaknemo da su multikonfesionalni i multietnički sklad temelj crnogorskog društva i jedna od najznačajnijih civilizacijskih tekovina savremene Crne Gore. Njeni građani pripadnici islamske vjeroispovijesti imaju za to posebne zasluge" ističe se u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Premijer navodi da su "te vrijednosti koje zajedno baštinimo garant stabilnosti i blisko bolje evropske buducnosti naše države, i boljeg života naših ljudi".

"Želim da Vam praznični dani budu dodatna inspiracija za duhovno snaženje u Vašim istrajnim nastojanjima da upućujete vjernike, i sve ljude dobre volje, na univerzalnost religijskih vrijednosti, na dobro pripadnika Islamske zajednice i svih naših građana, na dobro naše Crne Gore" navodi se u čestitki.

Vujanović: Neka vas obasja vrlina solidarnosti, zbližavanja i čovjekoljublja

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je veliki islamski praznik Ramazanski Bajram, svim građanima islamske vjeroispovijesti, starješinstvu i Rifatu Fejziću Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori.

"Želim da uzvišena simbolika velikog praznika podstakne ono najplemenitije u nama i očvrsne vijednosti koje su svevremenska civilizacijska tekovina, ali i temelj našeg zajedništva, oličen u multinacionalnoj i multikonfesionalnoj harmoniji", kaže se u čestitki Vujanovića.

On je poželio da građane obasja vrlina solidarnosti, zbližavanja i čovjekoljublja i da ona bude, kako je naveo, putokaz u izgradnji ljepše budućnosti za sve ljude i domovinu Crnu Goru.

Krivokapić: Islam čini kulturno i duhovno biće Crne Gore dodatno bogatim

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je, povodom Ramazanskog bajrama, svim vjernicima islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori i reisu islamske zajednice Rifatu Fejziću, telegram čestitku.

"Želim vam srećan Ramazanski bajram, završetak islamskog Svetog mjeseca Ramazana. Neka vas ovi dani ispune dobrim zdravljem i srećom. Blagi dani su trenuci koje treba posvetiti svojim bližnjima, kako bi zajedno slavili ljudske topline i univerzalne vrijednosti", kaže se u čestitki Krivokapića.

On je rekao da dani Ramazanskog bajrama vejkovima podsjećaju i pozivaju na ljubav i mir, a prije svega na međusobno poštovanje.

"Islam čini kulturno i duhovno biće Crne Gore dodatno bogatim. Tolerancija i razumijevanje su čvrsto zapeli svojim žilama za našu grudu i čine je jedinstvenom i snažnom. Stabilnost i vječnost Crne Gore je u njenoj harmonija suživota različitosti", navodi se u čestitki.

Husović: Blagdani donesu radost svim muslimanima, a posebno onima izloženim teroru i nasilju u Gazi

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Rafet Husović čestitao je Bajram, Reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori I dijaspori.

"Preporodili smo naša srca postom i molitvom, oplemenili naše duše darežljivošću prema onima kojim je pomoć potrebna, i kroz zajedničke iftare i druženja ojačali jedinstvo zajednice. Bajram dočekujemo u iskrenoj radosti vjernika koji su ispunili svoje duše vjerom, ljubavlju, samilošću i praštanjem. Ovo su dani su u kojem islamski vjernici šalju poruku mira cijelome svijetu, u kojem iskazuju pokornost Bogu Uzvišenom, i posvećenost istinskim vrijednostima porodične topline i bliskosti , komšijske pažnje i dobročinstva. Želimo da ovi blagdani donesu radost svim muslimanima, a posebno mislimo o onima koji su izloženi teroru i nasilju u Gazi, i na drugim mjestima u svijetu, sa nadom da će predstojeći dani donjeti mir u njihove domove", stoji u Husovićevoj čestitki.

Milić i Popović čestitali Ramazanski Bajram

Predsjednici Socijalističke narodne partije i Liberalne partije Srđan Milić i Andrija Popović čestitali su reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski Bajram.“Bajram je praznik koji podstiče na izgradnju mira i na uspostavljanje što boljih odnosa među ljudima, po čemu je Crna Gora i prepoznatljiva”, kaže se u čestitki Milića. On je poželio da radost i duhovne poruke tog praznika budu podsticaj za jačanje međusobnog povjerenja i razumijevanja, stvarajući tako, kako je naveo, uslove za bolju i prosperitetniju budućnost svih građana Crne Gore. Popović je rekao da Ramazanski Bajram objedinjava i slavi sve one vrijednosti koje znače sveti mjesec Ramazan, mjesec pomirenja, iskrenosti, ljubavi i božije milosti.„Plemenita dijela na koja podstiče ovaj veliki islamski praznik, snažan su doprinos crnogorskom društvenom i kulturnom progresu u čije temelje je, neupitno, ugrađen i muslimanski narod Crne Gore“, navodi se u čestitki Popovića. On je kazao da je, Ramazanski Bajram kao simbol zajedničkog života i tolerancije, poruka i stalni podsticaj da se može živjeti u društvu jednakih šansi i poštovanja slobode i dostojanstva svakog čovjeka, što je, kako smatra, osnovna nit koja veže taj sveti praznik za suštinu države Crne Gore.

Bonus video: