Završena treća "Mojkovačka čorbijada"

Pobjednici tvrde da na njihov plasman nije uticalo to što je u ekipi bio i prvi čovjek grada i napominju da je on bio zadužen za “protokolarni dio”
246 pregleda 2 komentar(a)
Čorbijada, Foto: Centar za kulturu Mojkovac
Čorbijada, Foto: Centar za kulturu Mojkovac
Ažurirano: 27.07.2014. 09:21h

Kasno sinoć koncertom bendova “Oktobar 1864” i “Alise” završena je treća “Mojkovačka čorbijada”, koja se i ovog puta održala u okviru Kulturnog ljeta, tradicionlane manifestacije u tom gradu. Ovogodišnja čorbijada premašila je sva očekivanja kada je riječ o broju učesnika, posjetioca i dobrom provodu.

U spremanju čorbi takmičilo se 38 ekipa, sa blizu 1 500 učesnika iz Crne Gore i regiona. Prvu nagradu osvojio je kulinarski tim “Polja” iz istoimenog mojkovačkog sela, u kojem je bio I predsjednik Opštine Dejan Medojević. Drugo mjesto pripalo je ekipi “Franca”,a trećeplasirani su članovi Udruženja ekonomista “Prošla kriza”, koji su prošle godine nastupili pod imenom”Kriza”. Posebne nagrade za doprinos afirmaciji “Mojkovačke čorbijade” dobili su „Limski biseri“ iz Prijepolja i „100% Kolašinci“.

Pobjednička ekipa pripremala je čorbu od nekoliko vrsta ribe I prema ocjeni međunarodnog žirija, ali I prema mišljenju posjetioca to su uradili odlično. Oni su iskoristili manifestaciju da na štandu promovišu I poljoprivredne proizvode iz svog kraja,ali za čorbu , ipak, im je bio potreban I šaran iz Skadarskog jezera i još nekoliko vrsta morske ribe.

“Najbolji dokaz da smo zasluženo uzeli nagradu je to što je sva čorba pojedena za pet minuta. Potrudili smo se, u ekipi je bio I jedan profesionalni kuvar, takođe porijeklom iz Polja. No, najvažnije je da su se svi učesnici, ali i posjetioci odlično proveli i da ovo postaje događaj koji privlači sve više ljudi iz Crne Gore i regiona ”- kazali članovi ekipe “Polja”.

Pobjednici tvrde da na njihov plasman nije uticalo to što je u ekipi bio i prvi čovjek grada i napominju da je on bio zadužen za “protokolarni dio” i, kako kažu, nije se mnogo miješao u kulniraski dio posla.

O popularnosti Čorbijade u Mojkovcu govori I to da je među učesnicima bila i ekipa lokalnog Doma zdravlja I Hitne pomoći, u kojoj je bilo pedesetak zdravstvenih radnika. Oni su novinarima u šali ispričali kako su spremali “koktel čorbu” u kojoj je bilo nekoliko vrsta antibiotika I još jedan “tajni sastojak”.

Na “Mojkovačkoj čorbijadi” ove godine bilo je tri puta više učesnika nego predhodne, što svakako opravdava postojanje slične manifestacije na sjeveru Crne Gore. “Čorbijadu”, kao I Mojkovačko kulturno ljeto, organizuje Centar za kulturu “Nenad Rakočević”. Do kraja ljeta planirano je još nekoliko događaja, kojima Mojkovčani žele da obogate kultuurnu ponudu u svom gradu, ali I privuku turiste.

Bonus video: