Odbor za antikorupciju traži kontrolu: Poreska i revizori ulaze u PAM

Proteklih sedam godina prihod je bio pet miliona eura a autorima muzike podijeljena su nepuna dva
51 pregleda 4 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2014. 18:30h

Skupštinski Odbor za antikorupciju zatražiće od nadležnih organa i tužilaštva da najkasnije do 1. novembra ispitaju poslovanje organizacije Prava autora muzike (PAM).

Nedavno je pred odborom održano kontrolno saslušanje čija je tema bila kako PAM troši novac koji bi trebalo da dijeli autorima muzike. Glavna nepoznanica ostala je dilema kako je proteklih sedam godina prihod bio pet miliona eura a autorima muzike, kojima bi, kako je rečeno, trebalo da pripadne dvije trećine tog novca, podijeljeno nepuna dva miliona.

Članica odbora poslanica DPS-a Zorica Kovačević smatra da zaključci odbora treba da budu konkretniji i da se od Državne revizorske institucije zatraži da u što kraćem roku ispita poslovanje PAM-a jer je “riječ o ogromnim sredstvima”.

Kovačevićeva je rekla da je ona već obavijestila državnog tužioca o ovom slučaju.

Predsjednik odbora Predrag Bulatović( DF) kazao je da bi imperativni zahtjev DRI vjerovatno rezultirao stavom da nijesu nadležni za NVO. Na kraju je postignuta saglasnost da Odbor od DRI zatraži da u skladu sa svojim ovlašćenjima obavi konotrolu ove orzanizacije a da Poreska uprava i tužilaštvo ispitaju kako je ona trošila novac.

O tome godinama unazad upozorava predsjednik Udruženja kompozitora Zlatko Baban, koji tvrdi da muzičarima treba da pripadne dvije trećine novca prikupljenog od emitera a ostatak organizaciji.

Od osnivanja PAM-a situacija je bila potuno drugačija.

Prema podacima koji se nalaze u Izvještaju Odbora, a za koje se navode da su preuzeti sa sajta PAM-a, organizacija je proteklih osam godina prvenstveno finansijski štitila sebe.

Svaki deveti euro ide muzičarima, ostalo asocijaciji

Muzičari su najbolje prošli prošle godine, jer su dobili skoro 700 hiljada eura,kada je veći dio kolača za oko 70 hiljada eura ponovo pripao organizaciji.

Najgore su prošli 2012, kada su od skoro 833 hiljade dobili nešto preko 141 hiljadu i pretprošle godine kada je PAM tek svaki deveti prikupljeni novčić davao muzičarima.

Te godine je od emitera prikupljeno preko 900 hiljada eura a muzičari su dobili nešto preko 102 hiljade.

Prema podacima Udruženja kompozitora, koji se takođe nalaze u izvještaju Odbora, nesrazmjera između prihoda PAM-a i onoga što je podijeljeno muzičarima je još problematičnija. PAM je 2008. prihodovao 400 hiljada, a muzičarima dao

60. Još gore su prošli naredne 2009. kada su od prikupljenih 577 hiljada eura dobili svega 66.

Bonus video: