Cetinje u bojama nacionalnih nošnji: Počeo festival folklora

Druga festivalska noć na Letnjoj pozornici počeće večeras u 20:30 časova
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2014. 08:56h

Crnogorska prijestonica sinoć je bila okupana bojama nacionalnih nošnji balkanskih, ruskih i turskih folklornih ansambala. Na Ljetnjoj pozornici na Cetinju počeo je jubilarni deseti Internacionalni festival folklora CIOFF „Cetinje 2014“, koji je i ove godine dio programa „Ljeto u Prijestonici“.

Na festivalu, koji organizuju Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Kulturno - umjetničko društvo „Njegoš“, ove godine učestvuje sedam folklornih grupa iz pet država.

Uz crnogorska kulturno - umjetnička društva „Njegoš“ (Cetinje), „Aluminijum“ (Podgorica) i „Sloga“ (Đenovići), ovogodišnji učesnici su i KUD „Zabok“ (Hrvatska), ansambl „Odesos“ (Bugarska), ansambl „Aegeanfolk“ (Turska) i nacionalni folklorni ansambl „Raduga“ (Rusija).

Festival je uobičajeno počeo velikim defileom učesnika Njegoševom ulicom, a potom i Dvorskim trgom, gdje su, u prisustvu brojnih posjetilaca, uslijedili i nastupi folklornih grupa.

Posebno interesantno je bilo presdtavljanje turskog folklrora, kada su u jednom trenutku učešće u igri uzeli I građani I turisti koji su bili na trgu. Nakon toga uslijedilo je svečano otvaranje na Ljetnjoj pozornici, tokom kojeg je prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Nikolić.

"Lijepo je što i večeras još jednom možemo konstatovati da folklor na Cetinju i dalje uživa posebnu pažnju. Za tu konstataciju, prije svega, zaslužni su naši sugrađani iz Kulturno - umjetničkog društva „Njegoš“, za koje i ovog puta, bez sumnje, mogu reći da predstavljaju jedan od najaktivnijih kolektiva u našem gradu", kazala je Nikolić.

Nakon ceremonije otvaranja, na Ljetnjoj pozornici uslijedili su i nastupi svih folklornih sastava koji učestvuju na festivalu.

Deseti Internacionalni festival folklora CIOFF „Cetinje 2014“ biće nastavljen danas. Učesnici će prvo u ulozi izlagača proizvoda svojih zemalja nastupiti na drugom cetinjskom sajmu suvenira, a druga festivalska noć na Letnjoj pozornici počeće u 20:30 časova.

Galerija

Bonus video: