Odbornici u Zeti zabrinuti: Cijene u "Voliju" uništavaju poljoprivrednike

Odbornici DF-a nijesu prisustvovali jučerašnjoj sjednici Skupštine GO Golubovci...
1 komentar(a)
Dušan Radonjić, Foto: Boris Pejović
Dušan Radonjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2014. 18:10h

Glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), na vanrednoj sjednici Skupštine Gradske opštine Golubovci juče je usvojen završni račun za 2013. godinu, iako opozicija smatra da je to trebalo da bude urađeno najkasnije do kraja maja.

Odbornici Demokratskog fronta (DF) nijesu prisustvovali jučerašnjoj sjednici Skupštine GO Golubovci, a četiri odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) glasali su protiv završnog računa.

Odbornik Slavko Vukčević (SNP) prije početka sjednice tražio je da se rasprava o računu kao i tačka o Predlogu razvoja GO izostave iz dnevnog reda, jer to nije razlog da se sjednica saziva po “hitnom” postupku.

“Po statutu i izuzetno u slučaju vanrednih situacija u kojim su ugroženi građani i imovina može se sazvati sjednica u roku kraćem od 15 dana. Predlog razvoja GO Golubovci za 2014. godinu ili predlog Odluke o Završnom finansijskom računu za 2014. godinu, nije toliko hitno i smatram da to treba izostaviti jer je zakonska obaveza Skupštine GO Golubovci bila da do kraja maja usvoji završni račun i da na usvajanje Glavnom gradu”, kazao je Vukčević.

Predsjednik Skupštine GO Dušan Radonjić (DPS) odgovorio je da dugo nije sazivana sjednica, te je zbog toga neophodno da se usvoji finansijski izvještaj.Iako nije bila tačka sjednice, odbornici su raspravljali i o zakupu otkupnog centra u Matagužima od strane “Volija”, a smatraju da se trenutnom cijenom lubenice od devet centi za kilogram u prodavnicama toga lanca, poljoprivrednicima iz Zete nameće nelojalna konkurencija.

Šef odborničkog kluba SNP-a Srđa Raičević predložio je da se ta tačka uvrsti u dnevni red, jer je preduzeće “Voli” zakupilo otkupni centar na pet godina od “Plodova” i treba da sarađuje sa poljoprivrednicima, kojima sada snižava cijene, od koje žive cijela Zeta i Malesija”.

Odbornik DPS-a Predrag Anđušić predložio je da se u program rada Skupštine GO Golubovci za 2014. godinu uvrsti i Informacija o stanju poljoprivrede u Golubovcima, o kojoj bi se raspravljalo na sljedećoj sjednici.

“Znam da Gradska opština tu nema mnogo ingerencija, ali makar može da ukaže nadležnim na probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici Zete, kako bi se bar nekako zaštitili od monopolističkih giganata koji akcijama i niskim cijenama proizvoda uništavaju poljoprivredne proizvođače sa ovoga područja”, kazao je Anđušić.

On je zapitao zašto od hiljadu artikala, koji se nalaze u prodavnicama, na akciji je samo lubenica, a zna se da od uzgajanja baš nje živi cijelo ovo područje.

Iako su predlozi Anđušića i Raičevića odbijeni, jer nijesu dostavljeni u zakonskom roku, predsjednik GO Radonjić je rekao da problem sa otkupom lubenica teško može riješiti Uprava GO.

On je saopštio da će što prije podnijeti zahtjev relevantnim institucijama i resornom ministarstvu, kako bi se zaštitili poljoprivredni proizvođači sa područja Zete.

Pored Završnog računa, odbornici Skupštine GO Golubovci juče su imenovali i predsjednika i članova Odbora i Savjeta Skupštine i to Odbora za statutarnu odluku i propise, za finansije, privredu i razvoj, za prostorno planiranje, komunalnu djelatnost i saobraćaj, društvene djelatnosti, međunarodnu i međuopštinsku saradnju, Savjeta za zaštitu životne sredine, kao i prevenciju narkomanije.

Radonjić: Ni ja ne bih imao obraza

Radonjić je na jučerašnjoj sjednici istakao da je zadovoljan što su odbornici bili aktivni i „konačno“ pokazali da djeluju u interesu građana, ali je izrazio žaljenje što odbornici DF-a nijesu prisustvovali sjednici.

„Jako mi je žao što kolege iz Demokratskog fronta nijesu ovdje, ali da sam na njihovom mjestu, ni ja, posle onakvih izbornih rezultata ne bih imao obraza da se danas ovdje pojavim“, kazao je Radonjić.

Sekretar finansija jedini zna koliko je novca dobijeno

Predlagač završnog računa za 2013. godinu Vesna Maraš kazala je da je od planiranih 3.627.200 eura, realizovano 2.985.874,26, od toga je 401.224,61 za operativne izdatke i 2.584.649,65 za kapitalne.

Vukčević je pitao zašto su neke stavke u završnim računima budžeta Glavnog grada i GO Golubovci neusaglašane.

„U završnom računu budžeta Glavnog grada kaže se da je transfer GO Golubovci 339.590 eura, dok u Vašem izvještaju kažete da ste po tom osnovu dobili 317.443 eura, to je razlika od nekih 23 hiljade. Ovo sam pitao i sekretara (finansija) Jakšića (Miodraga), a tačno je što piše u izvještaju Glavnog grada, a za ovo ne znam“, kazao je Vukčević. Maraš je kratko odgovorila da „ako je sekretar tako rekao, onda je u pravu“.

Bonus video: