Rektor od aprila izbjegavao poslanike

Prema riječima poslanika opozicije, čini se da odlazeći rektor Miranović ne želi da se sretne sa njima i odgovara za stanje na UCG
1 komentar(a)
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2014. 18:23h

Skupštinski odbor za prosvjetu, nauku i kulturu uputio je još početkom aprila dopis Univerzitetu Crne Gore u kojem pozivaju odlazećeg rektora Predraga Miranovića da dođe na temastsku sjednicu tog tijela, na kojoj bi se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u toj ustanovi. Ipak, ova sjednica će se, sudeći po trenutnom stanju, održati tek u septembru, što za poslanike opozicije nije opcija.

Prema informacijama “Vijesti” od više članova Odbora, stručna služba tog skupštinskog tijela je više puta od aprila pozivala aktuelne čelnike UCG, ali su oni ignorisali pozive, a tek nedavno su se opravdali kolektivnim odmorom.

Prema riječima poslanika opozicije, čini se da odlazeći rektor Miranović ne želi da se sretne sa njima i odgovara za stanje na UCG u proteklih šest godina svog mandata.

Branka Bošnjak iz DF-a ocjenjuje da će na ovaj način u septembru poslanici moći da razgovaraju samo sa novoimenovanom rektorkom Radmilom Vojvodić, koja bi se mogla braniti ćutanjem.

“Ili neznanjem, jer tek sad preuzima UCG. Zbog toga je bilo jako bitno da se sretnemo sa rektorom Miranovićem”, kazala je Bošnjak “Vijestima”.

Srđan Perić iz Pozitivne napominje da je dopis Rektoratu poslat još 8. aprila.

“Pored trenutnog stanja na UCG, htjeli smo sa predstavnicima te ustanove da razgovaramo o nedopustivo lošem statusu mladih saradnika i naučnika na državnim fakultetima, te odsustvu strategije za jačanje Univerziteta Crne Gore”, istakao je Perić.

On smatra da aktuelno rukovodstvo izbjegava susret sa poslanicima.

“Nezvanično sam saznao da se pravdaju da ne mogu doći jer su na kolektivnom odmoru. Nije mi jasno zašto izbjegavaju da se sretnu sa nama kad je poslanicima namjera da pokušamo da poboljšamo stanje na UCG i njegovim fakultetima”, iznenađen je Perić.

Rektor Miranović nije odgovarao na pozive redakcije “Vijesti”.

Ništa nijesmo mogli

Predsjednica odbora, Branka Tanasijević iz DPS-a kazala je “Vijestima” da odbor nije dobio povratnu informaciju od rukovodstva UCG.

“Jednostavno smo se našli u vakumu. Oni su trenutno na kolektivnom odmoru, a od polovine avgusta je novo rukovodstvo na UCG, tako da ovo nije situacija da tražimo krivca, već nešto na šta se nije moglo uticati”, kazala je Tanasijević.

Bonus video: