Istraživački novinari u sektoru energetike da rade bez prijetnji

"Korupcija na visokom nivou ne poznaje granice, i protiv nje se mora boriti kako u zemljama članicama EU, tako i u zemljama kandidatima"
0 komentar(a)
Ulrike Lunaček, Foto: Ulrikelunacek.eu
Ulrike Lunaček, Foto: Ulrikelunacek.eu
Ažurirano: 25.07.2014. 15:29h

Poslanica i potpredsjednica Evropskog Parlamenta Ulrike Lunaček traži da se istraživačkim novinarima koji rade na istragama korupcije na visokom nivou u sektoru energetike omogući da svoj posao obavljaju bez straha od nasilja i prijetnji, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Nedavno objavljeni izvještaj "Dobitnici i gubitnici: Ko ima koristi od korupcije na visokom nivou u sektoru energetike jugoistočne Evrope? – za koji je poslanica Lunaček pisala predgovor - objavljen je, kako su naveli, u štampanom izdanju i fokusira se na visoku korupciju u energetskom sektoru regiona.

“Studije koje su prezentovane u ovom izvještaju pokazuju da su 'plodovi' investicija veliki, ali da su takođe veliki i izazovi”, napisala je Lunaček a prenosi MANS.

Jedan od slučajeva kojima se bavi izvještaj se odnosi na takozvani efekat "Sanaderizacije". Hrvatska, nova članica Evropske Unije, istraživala je i osudila bivšeg premijera Iva Sanadera zbog primanja preko 10 miliona eura mita od kompanija u Mađarskoj i Austriji.

Prema poslanici Lunaček “ovo pokazuje da korupcija na visokom nivou ne poznaje granice, i da se protiv nje mora boriti kako u zemljama članicama EU, tako i u zemljama kandidatima”.

"Nažalost, kako pokazuje dosta studija iz izvještaja, novinari koji su dovoljno hrabri da pokušaju da se suprostave moćnim pojedincima u društvu kao što su Brankica Stanković, autorka Insajdera sa B92, Arbana Xharra iz kosovskog lista Zëri i Leila Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo iz Bosne i Hercegovine su bili pod pritiskom, zastrašivani su i maltretirani, pa čak i tuženi samo zbog činjenice da su pokušali da otkriju nedjela", navodi se u saopštenju.

Novinarima obezbijediti uslove za neometan rad

Lunaček je takođe govorila koliko je važno obezbijediti novinarima uslove da svoj posao rade neometano Lunacek. “Evropska Unija promoviše slobodu govora u komunikaciji sa zemljama koje pretenduju na članstvo i podržava dobre primjere istraživačkog novinarstva, neki od njih se nalaze i u ovom izvještaju. Kandidati za članstvo u EU i oni koji će to biti, moraju obezbijediti da novinari svoj posao rade bez straha od nasilja ili prijetnji”.

Prema Regionalnoj energetskoj strategiji koju je donijela Energetska zajednica 2012, očekuje se da će u narednoj dekadi u energetski sektor jugoistočne Evrope biti investirano skoro 30 milijardi eura.

“Ovo je kako prilika, tako i važan test za osnovne vrijednosti na kojima se temelji EU: demokratiju, vladavinu prava i poštovanje osnovni prava”, kaže Lunaček. “Na liderima zemalja je, ali i na civilnim društvu je da izgrade energetsksi sektor koji neće trovati okolinu kroz zagađenja, niti vladu kroz korupciju.”

MANS je u pomenutom izvještaju o korupciji koji je prethodnog mjeseca prezentovan na "Sedmici održive energije"u Briselu, opisao slučaj krađe struje iz Evropske interkonekcije za potrebe KAP-a kao primjer neadekvatnog postupanja nadležnih organa u borbi protiv korupcije u sektoru energetike, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: