Janjušević: Bezbjednosna situacija u Budvi povoljna

U jednoj smjeni je ukupno 15 policijskih službenika iz pet zemalja potpisinica protokola
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 14:47h

Bezbjednosna situacija kako u Budvi tako i na primorju i na teritoriji cijele Crne Gore veoma je povoljna, saopštio je rukovodilac Štab operativne akcije "Ljeto 2014", pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.

Uz podsjećanje da je Štab je formiran u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, rješenjem ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, a na osnovu predloga direktora Uprave policije MUP-a, Slavka Stojanovića, Janjušević je kazao da je zadatak Štaba sprovođenje aktivnosti iz nadležnosti policije, u saradnji sa drugim organima i institucijama, radi bezbjednog odvijanja ljetnje turističke sezone.

„Štab je donio operativni plan, koji je sublimirao planove svih organizacionih jedinica koji participiraju u rada štaba. Jedan od bitnih segmenata ovog plana je i međunarodna saradnja, sa policijskim organizacijima koji su potpisali protokole o saradnji sa Upravom policije Crne Gore. Podsjećam da smo 2012. otpočeli ovaj projekata kada smo zaključili tri protokola, sa ministarstvima unutrašnjih poslova Albanije, Hrvatske i Srbije,, dok smo 2013. zaključili još dva protokola i to sa resornim ministarstvima republike Italije i Republike Makedonije. Ove godine smo zaključili svih pet protkola sa Albanijom, Hrvatskom, Srbijom, Makednijom i Italijom, tako da ova saradnja, odnosno ispomoć službenika iz ovih pet ministarsta unutrašnjih psolova, teče od 1. jula do 1. septembra u tri smjene od po 20 dana“, kazao je Janjušević u Budvi, gdje je predstavljena saradšnja naših i službenika koji su stigli kao ispomoć tokom ljetnje sezone.

Ona je napomenuo da u jednoj smjeni je ukupno 15 policijskih službenika iz pet zemalja potpisinica protokola.

„Trenutno je šest službenika iz Srbije, koji su raspoređeni u centre bezbjendosti Bar, Budva i Herceg Novi, dva iz Hrvatske, koji su kao ispomoć u Herceg Novom i Budvi, , dok je četiri službenika iz Albanije, koji su raspoređeni u Ulcinju i Budvi. Iz Makedonije je dva službenika, koja su Budvi, kao i jedan službenik iz Italije. Na osnovu svih analiza koje smo uradili za protekle dvije godine, mogu da konstatujem da je projekat opravdao svoj nastanak i da su profesionalni rezultati više nego dobri. Sa MUP Hrvatske smo sklopili protokol na bazi reciprociteta, tako da su dva naša policijski službenika trenutno na ispomoći u policijskoj upravi dubrovačko - neretvansku u periodu od 1. jula do 1. septembra“, kazao je Janjušević.

On je pojasnio da 15 službenika koji su došli na ispomoć nemaju ovlašćenja da primjenjuju bilo kakva sredstva prinude.

„Oni su raspoređeni u patrolama sa našim policijskim službenicima i za eventualnu primjenu sredstava prinude su zaduženi naši policijski službenici. Projekat je vrlo bitan da bi se stepen bezbjendosti u dražvi Crne Gori, za vrijeme sezone podigao na najveći mogući nivo“, ocijenio je Janjušević.

Da imaju odličnu saradnju sa crnogorskim kolegama, potvrdio je i Angelin Zefi koji je u Budvu stigao kao ispomoć iz policijske stanice iz Skadra

„Naša dužnost je da turisti iz Albanije ovdje budu bezbjedni i čim vide policajca iz u uniformama naše policije osjećaju se sigurnim, jer pored toga što mogo policijskim službenicima ove države da se obrate, mogu i onima iz svoje zemlje, što je vrlo pozitivno“, kazao je Zefi.

I Jozo Martić policijski službenik iz dubrovačko - neretvanske policijske uprave ima više nego pozitivno mišljenje o saradnji dvije polcije i međusobnoj razmjeni policijskih službenika tokom sezone.

„Saradnja sa ovdašnjim kolegama je izuzteno dobra i profesionalna, njesu nam se obraćali hrvatski gosti, ali tu smo svima na usluzi“, kazao je Martić.

Slična utiske imaju i policijsku službenici iz Makednonije, Igor Todorovski i Bobi Dodevski, koji su čaka imali i kontakte sa turistima iz kumanova, grada iz koga o iz čije polsicijske stanice dolaze. A pritužbe svojih građana koji su došli na odmor u Budvu, nijesu imali ni policijski službenici iz Srbije, što potvrđuje Zlatko Petrović koji je stigao iz Šapca

Galerija

Bonus video: