Gante: Crnogorski vojnici pokazali profesionalnost i odgovornost

Brigadni general Gante je pohvalio dosadašnje angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 14:23h

Drugog dana posjete pripadnicima IX kontingenta Vojske Crne Gore u Avganistanu, načelnik Generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić sastao se sa načelnikom Štaba Regionalne komande "Sjever2 brigadnim generalom Harold Ganteom koji će preuzeti dužnost komandanta ove komande sledeće sedmice.

Brigadni general Gante je pohvalio dosadašnje angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u misiji ISAF i istakao visok stepen profesionalizma i odgovornosti koji svi pripadnici kontingenta iskazuju tokom realizacije svakodnevnih zadataka. Tom prilikom, general Gante je upoznao admirala Samardžića sa planovima za započinjanje nove misije “Resolute Support”, planiranom organizacijom snaga i tekućim procesom reorganizacije.

Admiral Samardžić je upoznao generala Gantea sa planovima za angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u misiji ISAF do kraja 2014. godine i namjerama za učešće u međunarodnoj misiji “Resolute Support”.

"U nastavku posjete predstavnici vojno-obavještajnog direktorata u Štabu Regionalne komande Sjever detaljno su upoznali admirala Samardžića sa trenutnim razvojem političko-bezbjednosne situacije u Avganistanu, sa težištem na zoni odgovornosti Regionalne komande “Sjever”, glavnim bezbjednosnim izazovima i procjenama razvoja bezbjednosne situacije do kraja 2014. godine", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba sastao se i sa komandantom 25. hrvatskog kontingenta brigadirom Mijom Validžićem i njegovim saradnicima. Brigadir Validžić je tokom susreta istakao da se angažovanje pripadnika hrvatskog i crnogorskog kontingenta odvija po planu, te da u dosadašnjem periodu nije bilo niti jednog slučaja ugrožavanja njihove bezbjednosti.

"Brigadir Validžić je naročito istakao odlične međuljudske odnose i pozitivnu atmosferu koja vlada između pripadnika crnogorskog i hrvatskog kontingenta. Zajednički je ocijenjeno da su visok stepen profesionalizma i dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom, uz primjenu ličnih i kolektivnih mjera bezbjednosti, neophodni preduslovi za kvalitetnu i bezbjednu realizaciju zadataka", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Delagacija admirala Samardžića je tokom posjete obišla i Memorijalni centar bazi "Marmal" u Mazari Šarifu i odala poštu starijem vodniku I klase Mijajlu Perišiću koji je, kao pripadnik IV kontingenta Vojske Crne Gore, preminuo u Avganistanu.

Galerija

Bonus video: