Nečuveno: Kateterizaciju i ugradnju stenta u KCCG nije moguće odraditi vikendom

Kateterizacija i ugradnja stentova je jedna od najsavremenijih metoda liječenja infarkta i koristi se u svim razvijenijim medicinskim centrima
214 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 14:09h

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ne postoji stalno dostupna terapija za tretiranje srčanog udara, pa tako u večernjim satima i vikendom nije moguće uraditi kateterizaciju i ugradnju stentova.

Kateterizacija i ugradnja stentova je jedna od najsavremenijih metoda liječenja infarkta i koristi se u svim razvijenijim medicinskim centrima.

Podgoričanka se obratila redakciji sa žalbama da je članu njene porodice bilo onemogućeno da iskoristi tu savremenu terapiju za tretman srčanog udara, jer se napad desio u subotu u popodnevnim časovima. Do ponedjeljka, od kad postaje dostupna ta savremena terapija, pacijentima se daju medikamenti za razbijanje tromba.

Time se, osim moguće štete za pacijenta, zdravstvene ustanove izlažu dodatnom i nepotrebnom trošku, jer je tromboliza izuzetno skupa i košta oko hiljadu eura. Pored toga, tromboliza izlaže pacijenta nepotrebnom riziku (mogućnost moždanog udara i krvarenja), a kod nekih bolesnika ona ne može da se primijeni (koji su nedavno operisani, imaju čir na želucu, preživjeli su moždani udar itd).

“Po standardima u regionu morali bi imati najmanje dvije sale, jednu za redovan program, drugu za hitne intervencije”, kazao je Nikolić

“Ukoliko bolesnik preživi infarkt miokarda, on se hitno transportuje u centar koji ima kateterizacionu salu te mu se ukoliko je stanje stabilno radi kateterizacija. Tom prilikom se pored katerizacije radi balon dilatacija tj. implantacija stenta na infarktnoj arteriji. Ukoliko je to nemoguće izvesti bolesnik se hitno operiše, odnosno radi se revaskularizacija miokarda”, kazao je Nikolić.

On je napomenuo da je takva praksa prisutna u regionu. Nikolić je napomenuo da je veliki problem i što kardiohirurgija nema svoju operacionu salu, već je dijeli sa drugim hirurškim granama, tako da jedne sedmice operiše prije podne, a druge popodne.

Problem nedostatka sale: dr Aleksandar Nikolić (Foto: Boris Pejović)

“Po standardima u regionu morali bi imati najmanje dvije sale, jednu za redovan program, drugu za hitne intervencije”, kazao je Nikolić.

Kako "Vijesti” nezvanično saznaju, razlog za takvo stanje je nedostatak kadra, ali iz uprave KCCG nijesu željeli da govore o ovom problemu.

Na pitanja nijesu odgovorili ni nakon skoro mjesec dana.

Stručnjaci preporučuju primarni PCI

Terapija za tretiranje srčanog udara, takozvana primarna PCI, često je spasonosna, i jedina koja može odmah da otvori ciljano arteriju koja je prouzrokovala infarkt.

Po preporukama Ijekara, ako osoba koja doživi infarkt može u roku od dva sata da stigne u centar koji ima salu, transportuje se da joj se odmah uradi primarna PCI, tako da zapravo više od polovine stanovništva Crne Gore može da se pokrije tom intervencijom jer u tom vremenskom razmaku stižu u Podgoricu.

Kalezić: Ministre, gdje je 400.000 eura

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Jelisava Kalezić juče je od ministra zdravlja Miodraga Radunovića u okviru poslaničkih pitanja tražila odgovor gdje je polovina od 800 hiljada eura koje je po “sumnjivom ugovoru” sa Kliničkim centrom (KC) dobio kardiohirurg Nikolić koji tvrdi da mu je pripalo samo pola toga iznosa.

Kalezić je podsjetila da je zajedno sa kolegom Kočom Pavlovićem, krajem prošle godine objelodanila Nikolićev ugovor sa KC koji ona smatra koruptivnim. Tim ugovorom, kako je rekla, Nikolić je za četiri godine po svakom operisanom pacijentu, osim redovne plate, dobijao po 500 eura.

“Na sastanku kod direktora Kliničkog centra 23. aprila ove godine pred 13 kolega Nikolić je rekao da je od 802 hiljade eura naših para dobijenih po ekstra ugovoru primio samo polovinu. Dirketor KC je odmah trebao da pozove specijalnog tužioca da ona vidi gdje je preostalih 400 hiljada eura”, kazala je Kalezić. Ministar Radunović je objasnio da je on dao saglasnost na ugovor sa Nikolićem i da je Kalezić dobro uradila što se obratila tužiocu koji će utvrditi šta je istina.

Gdje završava novac namijenjen unapređenju zdravstva (Foto: Shutterstock)

Poslanica je rekla da je tužiocu podnijela prijavu i da je u njoj i ime ministra. “Nemam ništa protiv tog čovjeka nego samo protiv pojave. On treba da vrati tih 400 hiljada koje je uzeo jer je čitavo vrijeme primao ptatu, a uzeo je po 500 eura i za 623 pacijenta koje nije on opertsao,"objasnila je Jelisava Kalezić.

Ministar je rekao da "svako nosi svoj krst" i da KC nije imao kardiohirurge kada je doveden Nikolić.

On je ponovio da je zbog operacija godišnje van Crne Gore išlo 300 pacijenata i da je sada situacija dovedena u normalne tokove.

Galerija

Bonus video: