Tivat: Deković izbacio Abovića iz Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina

Numanović (DP) je ovaj zahtjev prema Vladi procesuirao na inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća
216 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Abović, Foto: Siniša Luković
Miomir Abović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.07.2014. 12:44h

Vlada Crne Gore, na predlog ministra za zaštitu ljudksih i manjinskih prava Suada Numanovića, razriješila je donedavnog funkcionera HGI mr Miomira Abovića članstva u Upravnom odboru Centra za opčuvanje i razvoj kulture manjina.

Numanović (DP) je ovaj zahtjev prema Vladi procesuirao na inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore na čijem je čelu Zvonimir Deković, član Predsjedništva i Središnjeg odbora HGI.

„Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore predložilo da se Miomir Abović razriješi navedene dužnosti zbog nedostatka kapaciteta da kao predstavnik hrvatske zajednice obavlja funkciju člana Upravnog odbora Centra, a što je uzrokovano neprimjerenim istupanjem imenovanog u javnosti posredstvom društvenih-elektronskih mreža, čime se nanosi šteta ugledu i interesima hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, stoju u Vladinom obrazloženju.

Inače, aktuelni sastav Hrvatskog nacionalnog vijeća većinski čine članovi i fukcioneri HGI koja presudno utiče na odluke tog tijela.

Numanović sa čijom je DPS, HGI koalicioni partner u državnoj vlasti, protivno Zakonu o manjinskim pravima, prihvatilo je i verifikovalo aktuelni sastav Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, iako je ono konstituisano u suprotnosti sa članom 33. stav 9. tog zakona koji zabranjuje članovima organa političkih partija (u ovom slučaju HGI) da učestvuju na Elektorskoj skupštini za izbor nacionalnog vijeća.

Čak 8 visokih stranačkih funkcionera HGI su učestvovali u radu Elektorske skupštine 5. jula prošle godine, njih 6 je izabrano u sastan novog HNV, a za predsjednika tog tijela imenovan je Zvonimir Deković, član Predsjedništva HGI.

Abović je prije skoro tri mjeseca podnio ostavku na članstvo u toj partiji optužujuži Vučinovićku i Dekovića da su HGI sveli na „satelit i privjeskom DPS“ jer se ta partija ne oglašava ni oko pitanja od životne važnosti za hrvatsko stanovništvo čiji je zvanično, politički predstavnik. On je istakao i da ne želi da se njegovo ime dovodi u vezu sa „učestalim, a temeljno dokumentiranim pisanjima u štampi o rasipništvu i nekontroliranom trošenju novca od strane nekih ljudi u HGI“, a na što je ukazivala i Državna revizorska institucija.

Abović je “Vijestima” kazao da ga odluka Vlade nije iznenadila “ a još manje unizila u ljudskom pogledu”

Abović je “Vijestima” kazao da ga odluka Vlade nije iznenadila “ a još manje unizila u ljudskom pogledu”.

“Naprotiv - čast mi je da budem razriješen jedne odgovorne društvene funkcije od strane jedne institucije ( tj. Vlade Crne Gore) koja dvadeset četiri godine sistemski uništava zemlju kojom vlada, a na prijedlog druge institucije ( tj. HNV-a), čiji predsjednik je lice koje bi u svakoj sređenoj državi bilo ono što jest ( penzionisani farbar), a u Crnoj Gori naših dana takvo jedno lice, na žalost i sramotu, može biti na čelu jedne značajne institucije manjinskog ( hrvatskog) naroda. Interesima i ugledu hrvatske zajednice u Crnoj Gori ne nanosim štetu ja; ja sam svoje intelektualne i karakterne kvalitete dokazao dovoljno puta u životu. Interesima i ugledu hrvatske zajednice nanosi štetu aktualni predsjednik HNV-a, lice koje nema intelektualni kapacitet da bude na toj funkciji jer je NKV radnik, i lice koje nema moralni kapacitet da bude na toj funkciji jer je na nju, prema odredbama Zakona o manjinama, izabran nelegalno i nelegitimno. Konačno, i sami Hrvati u Crnoj Gori morali bi ozbiljno razmisliti da li na čelu jedne bitne institucije kao što je HNV treba da imaju lice kome je osnovno zanimanje voajerisanje tuđih facebook profila i krađa sadržaja sa istih ( tj. mog facebook profila) i lice koje se bavi pisanjem, potpisivanjem i distribucijom pamfleta u kojima vrijeđa pokojnike. Da li su jedno takvo lice i stranka kojoj to lice pripada ( tj. HGI) dostojni da bude predstavnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori i da donose odluke u njegovo ime? Nedvosmislen odgovor Hrvati u Crnoj Gori daće već na prvim narednim izborima“, poručio je Abović.

Umjesto njega, Vlada je za člana UO Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, na predlog HNV, imenovala Tripa Matijevića.

Bonus video: